Nieuw Circus (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het circus nabij de Lammerstraat. Foto genomen voor de brand van 1920.

Het Nieuw Circus, ook Wintercircus genoemd, is een voormalig wintercircus en hippodroom gelegen in de Belgische stad Gent, dat gevestigd was in een heden nog bestaand gebouw nabij de Sint-Pietersnieuwstraat. Het wordt begrensd door de Lammerstraat, Platteberg en Korianderstraat en kwam op het terrein van de vroegere katoenfabriek van den Kerckhove die in 1878 was afgebrand.[1]

Deze evenementenhal was de opvolger en tot 1914 de grote concurrent van het houten circus De Drie Sleutels of de Hippodroom dat in 1879 werd gebouwd in de Sint-Amandstraat. Het zorgde voor een harde concurrentiestrijd, maar had tot gevolg dat de meest vermaarde attracties naar Gent afzakten. Vandaar dat men ook sprak van de ouden en nieuwen cirk.

Multifunctioneel[bewerken]

Het gebouw werd opgericht in 1894 in opdracht van de Cercle Equestre Gantois, naar plannen van architect Emile De Weerdt. In 1920 werd het verwoest door een brand; enkel de voorgevel bleef behouden. In 1923 werd het naar het ontwerp van architect Jules Pascal Ledoux opnieuw opgebouwd en bood plaats aan 3.400 personen. Het wintercircus werd niet alleen gebruikt als circus maar ook voor revues, variétéprogramma's en filmvoorstellingen. Na de laatste circusvoorstelling (1944) sloot de Nouveau Cirque definitief zijn deuren.

De eerste versie van gebouw had 41 loges en 4 grotere VIP-loges. De gegoede burgerij ging binnen langs de Sint-Pietersnieuwstraat en het gewone volk langs de Lammerstraat. Na de voltooiing van het tweede gebouw was de toegang - voor iedereen - aan de Lammerstraat.

Vanaf 1947 werd de ruimte gebruikt als garage door de familie Mahy, die in België ook bekend was om haar ruime collectie oldtimers. In 1978 werd de garage gesloten, terwijl de familie Mahy het circus nog enkele decennia gebruikte als parkeergarage voor haar collectie oude wagens.[2]. Een deel van de collectie werd later overgebracht naar Autoworld in Brussel, een ander deel naar het museum Mahymobiles in Leuze-en-Hainaut. De nog bestaande voorgevel aan de Lammerstraat dateert van 1958, met op het gelijkvloers de toenmalige ingang tot de autoshowroom en daarboven een woongelegenheid.

In Vlaanderen werd de zaal bekend tijdens het programma Man Bijt Hond. Binnen het circus deed Woestijnvis opnamen waarbij een enorm grote stoelendans werd georganiseerd. In 2009 werd de locatie gebruikt voor de fototentoonstelling van Stephan Vanfleteren[3].

Nieuwe bestemming[bewerken]

Het circus zal in de toekomst een nieuwe bestemming krijgen in de nog te bouwen site De Waalse Krook. De renovatie van het Wintercircus werd toegewezen aan Rotterdamse architecten- en plannersbureau Atelier Kempe Thill. Volgens de planning zouden de werken starten in 2016 en in 2018 moeten beëindigd zijn. Het bibliotheekgebouw de Krook moet het € 43 miljoen kostende pronkstuk worden van een vernieuwde Waalse Krook-site die ook een opgeknapt wintercircus en enkele gezellige pleintjes zal herbergen.[4]

Externe links[bewerken]