Naar inhoud springen

Noordam (schip, 1938)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RonnieBot (overleg | bijdragen) op 14 sep 2019 om 23:31. (RonnieBot heeft de pagina Gebruiker:Pvt pauline/nll/Noordam (schip, 1938) hernoemd naar Noordam (schip, 1938) zonder een doorverwijzing achter te laten: Artikel ter beoordeling terug naar de hoofdnaamruimte, conform verzoek van de gemeenschap)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Noordam
Noordam II
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De M.S. Noordam was het tweede schip met die naam van de Holland-Amerika Lijn. Het was een vrachtschip maar er was ook ruimte voor 125 passagiers.

1938

De Noordam werd in Rotterdam gebouwd door Machinefabriek en Scheepswerf P. Smit Jr. De eerste reis werd ondernomen op 28 september 1938 en ging van Rotterdam naar New York. Vanaf 1940 werd het schip gebruikt voor de Java-New York Lijn (JNL).

1942 - 1945

In 1942 werd de Noordam door de Bethlehem Steel Corporation in San Francisco omgebouwd tot troepenschip. Daarna was het schip geschikt om 2400 manschappen te vervoeren en werd het ter beschikking gesteld aan de US War Shipping Administration in San Francisco.

1945

De Bersiapperiode was net begonnen. Gebeurtenissen volgden elkaar snel op. De Strijd om Soerabaja was beslist en kolonel Mallaby was vermoord.

Op 16 oktober 1944 werd kolonel Mattheus de Bruyne commandant van de mariniers in de Verenigde Staten met de opdracht de eerste Nederlandse marinebrigade te vormen. Op 17 november 1945 vertrok hij met de Noordam, 105 officieren en 1939 manschappen vanuit de Amerikaanse havenstad Norfolk naar Nederlands-Indië. Via Middellandse Zee, Suezkanaal en Ceylon kwam men in de Indische wateren. Rechtstreeks naar Batavia was niet mogelijk. Via Port Swettenham en Penang kwam men uiteindelijk op 30 december 1945 aan in Tanjung Priok. De volgende dag vertrok kolonel de Bruyne naar Batavia.
Daar bemerkte hij dat er grote onenigheid bestond tussen Hubertus van Mook, de Nederlandse admiraal Conrad Helfrich en de Britse generaal Philip Christison over de aanpak van de Indonesiërs. Soekarno verspreidde, ongehinderd door de Engelsen, zijn propaganda en streefde naar onafhankelijkheid van Nederlands-Indië.

De Bruyne keerde terug naar de Noordam en vertrok weer naar Singapore. Daar bleven zijn manschappen tot eind februari 1946.

1946

Op 19 februari 1946 kwam de Noordam in Rotterdam aan. Zij werd weer geheel gerestaureerd. In juli 1946 maakte de Noordam alweer haar eerste reis van Rotterdam naar New York. Vanaf 1953 voer zij overgenomen door Cielomar SA uit Lugano, Italië. Ze werd herdoopt in Oceanien en voer onder Panamese vlag Op 2 augustus voor haar eerste reis onder de nieuwe naam van Marseille naar Sydney. In december 1966 werd de Noordam voor de sloop verkocht aan Brodospas in Split.

Trivia

Zie de categorie Noordam (ship, 1938) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.