Naar inhoud springen

NorGer-kabel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Theo Oppewal (overleg | bijdragen) op 21 apr 2019 om 20:17. (→‎Ligging van de kabel: sp)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Mogelijke trajecten van de zeekabel tussen Noorwegen en Duitsland

De NorGer-kabel is een in 2020 in gebruik te nemen hoogspanningskabel tussen Noorwegen en Duitsland, waarvoor ook de naam Nord.Link wordt gebruikt.

Geschiedenis

Sinds 2010 zijn het Nederlandse bedrijf TenneT en de Noorse netbeheerder Statnett in gesprek over de aanleg van een onderzeese elektriciteitsverbinding tussen Duitsland en Noorwegen.[1] Er ligt al een vergelijkbare kabel tussen Nederland en Noorwegen, NorNed. In december 2012 werd de overeenkomst getekend waarna in 2014 de investeringsbeslissing is genomen.[2][3] De ingebruikname wordt in 2020 verwacht.

De nieuwe gelijkstroomverbinding dient voor het transport van elektriciteit tussen het Noordwest-Europese vasteland en Noorwegen. De kabelverbinding geeft de mogelijkheid om bij sterke wind in Noord-Duitsland windenergie naar Noorwegen te transporteren en daar op te slaan in de vorm van waterkracht, en bij weinig wind deze elektriciteit weer terug te halen. De Duitse regering ondersteunt het project en heeft risicodragend kapitaal toegezegd door de Duitse investerings- en subsidiebank Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Statnett is voor 50% eigenaar van het project en aan Duitse zijde krijgen KfW en TenneT gezamenlijk de overige 50% in handen.

Ligging van de kabel

De 623-kilometerlange kabel loopt van de Noorse plaats Tonstad over de zeebodem van de Noordzee naar Wilster in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Circa 514 kilometer van de kabel komt onder water te liggen.

Techniek

De verbinding wordt tot stand gebracht met de hoogspanningsgelijkstroomtechniek (HVDC). De stroom wordt met een spanning van 450–500 kV (positief en negatief) getransporteerd. Met deze techniek zijn de energieverliezen door transport veel kleiner dan wanneer van wisselstroom gebruik zou worden gemaakt. Aan de beide uiteinden van de kabel bevinden zich omvormers die de wisselstroom vanuit de nationale netten gelijkrichten, en inverters die de gelijkstroom omvormen naar driefasige wisselstroom (draaistroom), waarmee de nationale netten weer gevoed worden.

Gegevens

  • Capaciteit: 1400 MW
  • Lengte: 623 kilometer, waarvan 514 km onder water
  • Bouwduur: ongeveer 3 jaar
  • Verwachte ingebruikname: 2020
  • Verwachte levensduur: 40 jaar
  • Kosten: circa 1,5–2,0 miljard euro
  • Gewicht: 50 kilogram per meter kabel
  • Landingplaats in Noorwegen: Tonstad
  • Landingsplaats in Duitsland: Wilster

Zie ook

Externe links