Statnett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Statnett
Statnett
Oprichting 1895 (eerste activiteiten)
1992 afgesplitst van Kraftverkene
Eigenaar Noorse overheid
Sleutelfiguren Auke Lont (CEO)
Werknemers 1214 (2015)
Producten Transport van elektriciteit
Sector Energie
Omzet NOK 5906 miljoen (2015)
Winst NOK 1103 miljoen (2015)
Website (en) Statnett.no
Portaal  Portaalicoon   Economie

Statnett is een transmissienetbeheerder en verantwoordelijk voor de ontwikkeling en exploitatie van het Noorse elektriciteitsnet. Het bedrijf is vergelijkbaar met TenneT in Nederland.

In 1992 werd het Noorse staatsbedrijf Statkraftverkene gesplitst in twee afzonderlijke bedrijven. Statnett werd verantwoordelijk voor de hoogspanningsnet en Statkraft voor de productie van elektriciteit. Statnett is voor 100% staatseigendom.

Statnett is lid van het Europees netwerk van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit (ENTSO-E).

Activiteiten[bewerken]

De kerndoelstellingen van Statnett zijn de ontwikkeling van het elektriciteitsnet, het waarborgen van de leveringszekerheid en het faciliteren van oplossingen die gunstig zijn voor het klimaat. In 2011 beschikte het bedrijf over een kabelnetwerk met een lengte van circa 9.800 kilometer in Noorwegen.

Statnett ontwikkelt en exploiteert interconnectoren tussen Noorwegen en diverse andere Europese landen. Er liggen al vier kabels naar Denemarken, Skagerrak 1 tot en met 4. De eerste onderzeese kabel tussen beide landen werd in 1976 gelegd. Met Skagerrak 4 is de capaciteit toegenomen van 1000 MW naar 1700 MW. Verder ligt er de NorNed, de langste onderzeese elektriciteitsverbinding ter wereld met Nederland als eindpunt. Er wordt gewerkt aan de NorGer-kabel, een verbinding van een capaciteit van 1400 MW met Duitsland.[1] Deze kabel komt in 2020 in gebruik. Een jaar later komt een vergelijkbare zeekabel in gebruik tussen Noorwegen en het Verenigd koninkrijk.

In 2011 werd in Noorwegen 125 TWh aan elektriciteit geproduceerd. Dit werd allemaal opgewekt met waterkrachtcentrales. Er werd meer geproduceerd dan in Noorwegen aan elektriciteit werd geconsumeerd, waardoor per saldo nog 3 TWh werd geëxporteerd. In de periode 2007 tot en met 2011 werd gemiddeld 8,8 TWh per jaar uitgevoerd.

Externe link[bewerken]