Statnett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Statnett
Statnett
Oprichting 1992
Eigenaar Noorse overheid
Sleutelfiguren Auke Lont (CEO)
Werknemers 1079 (2013)
Producten Transport van elektriciteit
Sector energie
Omzet NOK 4.561 miljoen (2013)
Winst NOK 82 miljoen (2013)
Website (en) Statnett.no
Portaal  Portaalicoon   Economie

Statnett is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en exploitatie van het Noorse elektriciteitsnet. Het bedrijf is vergelijkbaar met TenneT in Nederland.

In 1992 werd het Noorse staatsbedrijf Statkraftverkene gesplitst in twee afzonderlijke bedrijven. Statnett werd verantwoordelijk voor de hoogspanningsnet en Statkraft voor de productie van elektriciteit.

De kerndoelstellingen van Statnett zijn de ontwikkeling van het elektriciteitsnet, het waarborgen van de leveringszekerheid en het faciliteren van oplossingen die gunstig zijn voor het klimaat. In 2011 beschikte het bedrijf over een kabelnetwerk met een lengte van circa 9.800 kilometer in Noorwegen.

Statnett ontwikkelt en exploiteert interconnectoren tussen Noorwegen en diverse andere Europese landen. Er liggen al drie kabels naar Denemarken, Skagerrak 1 tot en met 3, en aan een vierde kabel wordt gewerkt. De eerste onderzeese kabel tussen beide landen werd in 1976 gelegd. Wanneer Skagerrak 4 in gebruik wordt genomen stijgt de capaciteit tussen beide landen van 1.000 MW naar 1.700 MW. Verder ligt er de NorNed, de langste onderzeese elektriciteitsverbinding ter wereld met Nederland als eindpunt. In 2014 wordt een definitief besluit genomen over de NorGer-kabel die een verbinding maakt met Duitsland.

Statnett is voor 100% staatseigendom.

In 2011 werd in Noorwegen 125 TWh aan elektriciteit geproduceerd. Dit werd allemaal opgewekt met waterkrachtcentrales. Er werd meer geproduceerd dan in Noorwegen aan elektriciteit werd geconsumeerd, waardoor per saldo nog 3 TWh werd geëxporteerd. In de periode 2007 tot en met 2011 werd gemiddeld 8,8 TWh per jaar uitgevoerd.