Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Normalisatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onderwerpen van normalisatie, 1930

Normalisatie, normalisering of standaardisatie is breed genomen een proces dat erop is gericht om iets meer 'normaal' te maken, wat meestal inhoudt dat het wordt geconformeerd aan een regelmatigheid, regel of norm of dat het teruggebracht wordt vanuit een bestaande afwijkende staat. Het heeft verschillende betekenissen binnen verschillende gebieden.

Een voorbeeld hiervan is databasenormalisatie, een ontwerptechniek om tabellen in relationele databases te vrijwaren van dubbele en foutieve informatie.

In België voert het Bureau voor Normalisatie de standaardisaties in. Het NEN houdt zich in Nederland bezig met het beheren en publiceren (normaliseren) van voor Nederland geldende normen.

Normalisatie van rivieren[bewerken]

In de 19e en 20e eeuw werd de loop van veel rivieren veranderd om onder andere de stroomkracht te vergroten teneinde verzanding te voorkomen, en om de vorming van ijsdammen in de winter te bemoeilijken.[1] De Maas bijvoorbeeld, meanderde sterk. Men besloot om de rivierloop te verleggen en te kanaliseren. Ook dit wordt wel normalisatie genoemd.

Normalisatie van geluid[bewerken]

Geluid kan ook genormaliseerd worden, dit wil zeggen dat een bepaalde geluidsgrens gehandhaafd wordt.

Zie ook[bewerken]