Norske-eilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Norske-eilanden
Eilandengroep van Groenland
Norske-eilanden (Groenland)
Norske-eilanden
Locatie
Land Groenland
Provincie Nationaal park Noordoost-Groenland
Locatie Groenlandzee
Coördinaten 79° 5′ NB, 17° 48′ WL
Algemeen
Oppervlakte 200 km²
Inwoners 0
Hoogste punt 499,8 m
Overig
Aantal eilanden 2

De Norske-eilanden (Deens: Norske Øer, vertaald Noorse Eilanden) is een eilandengroep van twee onbewoonde eilanden in het noordoosten van Groenland in de Groenlandzee. Administratief behoren ze tot het Nationaal park Noordoost-Groenland. De eilandengroep kreeg haar naam van de Deense Expeditie van 1906-1908, ter ere van de twee Noorse expeditieleden.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Norske-eilanden liggen vlakbij Kaap Drygalsky, voor de kust van Lambertland. De groep ligt ten noordoosten van de Jøkelbugten en ten zuidoosten van de Nioghalvfjerdsfjorden van de Nioghalvfjerdsgletsjer. Ten zuiden van de eilandengroep liggen de Franske-eilanden en ten zuidoosten liggen Schnauder Ø en de Achton Friis Eilanden. Ver naar het noordoosten ligt Tobiaseiland.

Er zijn twee hoofdeilanden in de groep: Store Norske en het kleinere Lille Norske. De twee eilanden worden door een kleine sound van elkaar gescheiden. Er bevinden zich ook nog een aantal kleinere eilanden in de groep. Store Norske heeft een oppervlakte van 186,4 km² en een kustomtrek van 68,9 km.