Notarisklerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een notarisklerk is een persoon in dienst van een notaris of notariskantoor. Zijn of haar voornaamste taak is het voorbereiden, onderhouden en afwerken van dossiers in de notariële praktijk.

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Een notarisklerk verricht verscheidene werkzaamheden voor de notaris. Tot zijn taken behoren het rechercheren van gegevens bij de gemeentes, de Kamer van Koophandel en het faillissementenregister. Tevens heeft hij toegang tot de Gemeentelijke Basisadministratie en het Centraal Testamentenregister.

De notarisklerk controleert overeenkomsten en authentieke aktes op stijl en juridische correctheid. Hij stelt conceptaktes op die door de notaris gecontroleerd worden alvorens deze verstuurd worden naar een client. Onder supervisie van de notaris onderhoudt hij contacten met cliënten en tussenpersonen en zit hij als gevolmachtigd werknemer bij het verlijden van aktes, om deze in naam van een natuurlijk persoon of rechtspersoon ( bijvoorbeeld een bank (financiële instelling) of investeringsmaatschappij) te ondertekenen.

Privaatrecht[bewerken | brontekst bewerken]

Het rechtsgebied waarin de notarisklerk werkzaam is, is het privaatrecht. Hieronder valt met betrekking tot de notariële praktijk het persoons- en familierecht, ondernemingsrecht en registergoederenrecht. Soms verricht de notarisklerk ook werkzaamheden die publiekrechtelijk van aard zijn. Een voorbeeld hiervan is het geven van advies bij geschillen tussen een natuurlijk persoon en de overheid.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De vierjarige opleiding op hbo-niveau tot notarisklerk kan gevolgd worden bij de Stichting Opleiding Medewerkers in het Notariaat. De juridische faculteit van de Hogeschool Avans-Fontys in Den Bosch bood de studie ook aan maar is daar wegens de geringe belangstelling mee gestopt.