O. Henry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
O. Henry

O. Henry, pseudoniem van William Sydney Porter, (Greensboro (North Carolina), 11 september 1862 - New York City, 5 juni 1910) was een Amerikaanse schrijver. Hij overleed in New York, de stad (maar vooral haar inwoners) die hij zo uniek heeft beschreven in zijn verhalen.

Levensloop[bewerken]

Op driejarige leeftijd verloor hij reeds zijn moeder en werd daarna opgevoed door zijn oma en een tante. Al was hij een fervent lezer, met vijftien jaren stopte hij met school.

Hij vestigde zich in Texas en had allerlei banen zoals verkoper, cowboy en bankmedewerker. Hij leerde Spaans en trouwde. In 1884 begon hij aan zijn schrijverscarrière door het weekblad Rolling Stone te schrijven, maar dit werd geen succes. Daarna ging hij werken als journalist en columnist.

In 1897 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan verduistering bij de bank in Ohio waar hij bij werkte. Daarom nam hij later zijn pseudoniem aan. Er bestaan twee verklaringen voor deze naam. De eerste is dat de huiskat uit O. Henry's jeugd Henry heette. Een tweede verklaring beweert dat het is afgeleid van "Ohio Penitentiary", hetgeen betekent: "Ohio gevangenis". Het was daar dat hij begon te schrijven en een hele collectie korte verhalen produceerde.

Schrijverscarrière[bewerken]

Wie O. Henry hoort, denkt aan het korte verhaal. Hij schreef honderden verhalen vaak over gewone mensen die bijzonder dingen meemaken. De bevolking van het New York aan het begin van de 20e eeuw gaven hem vaak de inspiratie voor zijn verhalen. Zijn verhalen heb als handelsmerk de onverwachte en scherpe "twist" aan het eind.

Hij schreef bijvoorbeeld de verhalenbundel "Het vier miljoen", naar aanleiding van de lijst van 400 belangrijkste New Yorkers. Voor Porter telden alle vier miljoen New Yorkers mee, de gewone man was voor hem net zo bijzonder (als niet bijzonderder) dan de hogere sociale klasse. Hiermee beschrijft hij als een van de eersten het stads leven van de moderne tijd, zoals zich dat voor het eerste voordoet in New York in Porters' tijd.

O. Henry heeft één echt boek geschreven al is dat eigenlijk ook een verhalenbundel. "Cabbages and Kings" (in het Nederlands: Trammelant in Bananenland") is een boek over het fictieve Midden-Amerikaanse land Anchuria. Een bananenrepubliek pur sang. De burgers van dit land onderbreken de luiheid van hun tropische leven alleen voor een revolutie, die er met een stevige regelmaat plaatsvinden. Het boek is humoristisch en romantisch van aard. Het boek werd voor het eerst uitgegeven in 1904 en dat is ook de tijd waarin het zich afspeelt.

Boeken van O. Henry zijn in Nederland vrij moeilijk te vinden, waarschijnlijk vanwege het kleine aantal boeken dat van hem in het Nederlands is uitgegeven.