Naar inhoud springen

ORBITER Space Flight Simulator

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Orbiter is een gratis closed source ruimtevaartsimulatieprogramma voor op de PC voor Windows, gemaakt door Martin Schweiger. De eerste versie werd in 2000 gepubliceerd. De meest recente versie is Orbiter 2016.

Over het programma

[bewerken | brontekst bewerken]

Orbiter is een ruimtevaartsimulator voor hobbyisten en enthousiastelingen gemaakt door Martin Schweiger. Het programma maakt het mogelijk om bepaalde ruimtevaartuigen te besturen, zoals de Spaceshuttle of de fictionele Delta Glider, maar ook het bekijken van planeten en manen is mogelijk. Ook kan Orbiter gebruikt worden als vliegtuigsimulator, met bepaalde add-ons voor vliegtuigen.

Orbiter is bijna volledig gebaseerd op realisme. De bewegingen van hemellichamen, de zwaartekracht en het effect op ruimtevaartuigen daarvan worden nauwkeurig nagebootst en dat maakt de simulator vrij lastig voor beginners. Ook als normale vliegsimulator worden atmosferische vluchten zo realistisch mogelijk nagebootst. Het mist nog wel enkele aspecten - zo bestaat de dwergplaneet Pluto niet in het originele spel, zijn er geen planetoïden en kent het spel geen grenzen qua snelheid. Ook is het onmogelijk andere hemellichamen buiten het zonnestelsel te bereiken - Orbiter ondersteunt geen interstellaire vluchten.

Doorgaans wordt Orbiter bestuurd met het toetsenbord en de muis, waarbij de gebruiker een realistisch paneel kan besturen met een of meer Head-up display (HUD) en knoppen, metertjes, en Multifunctional-displays (MFD). Mits aanpassen van een instelling, kunnen ruimtevaartuigen ook met een joy-stick bestuurd worden. Sinds kort ondersteunt Orbiter ook 3D-cockpits, waardoor je vrij kunt rondkijken in een echte cockpit of fictionele cockpit van een ruimtevaartuig of vliegtuig.

Ruimtevaartuigen

[bewerken | brontekst bewerken]

In Orbiter kunnen de volgende ruimtevaartuigen worden gebruikt en gezien:

Realistisch:

Fictioneel:

  • Delta-Glider
  • Lunar Wheel Station
  • Shuttle-A
  • Shuttle-PB
  • Dragonfly

Orbiter kent ook nog vele Add-ons die gedownload kunnen worden. Enkele voorbeelden:

[bewerken | brontekst bewerken]