Naar inhoud springen

Oban (Schotland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 81.83.74.123 (overleg) op 13 okt 2019 om 16:14. (Informatie gecorrigeerd geen 'replica van', maar 'geïnspireerd op' het Colosseum)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Oban
Schots-Gaelisch: An t-Oban
Schots: Oban
Plaats in Schotland Vlag van Schotland
Oban (Schotland)
Oban
Situering
Raadsgebied
(council area)
Argyll and Bute
Lieutenancy area Argyll and Bute
Coördinaten 56° 25' NB, 5° 28' WL
Algemeen
Inwoners 12.467 (2001)
Grid code NM859298
Overig
Postcode(s) PA34
Netnummer(s) 01631
Post town OBAN
Website [www.oban.org.uk oban.org.uk]
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Oban (Schots-Gaelisch: An t-Oban) is een plaats aan de westkust van Schotland. Het is ondanks het aantal van 12.467 inwoners de grootste stad tussen Helensburgh en Fort William. Gedurende het toeristenseizoen kan het aantal in Oban verblijvenden oplopen tot zo'n 25.000 personen. Het stadsbeeld wordt grotendeels bepaald door de McCaig's Tower, geïnspireerd op het Colosseum.

Historie

Oban was een klein vissersdorpje met een beschutte haven, maar met de komst van een stoomveerdienst en een spoorweg in 1880 werd Oban het centrum voor verkeer met de Binnen-Hebriden en de Buiten-Hebriden.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de haven van Oban vooral gebruikt door de Royal Navy. In de buurt van Oban lagen ook drie basissen van de Royal Air Force, waarvan er twee werden gebruikt door watervliegtuigen.

Oban in de media

Oban werd voor veel films als decor gebruikt, voorbeelden zijn: Ring of Bright Water en Morven Callar. Jules Verne beschreef Oban in 1882 in zijn boek De wonderstraal.

Whisky

Oban is ook de naam van een single malt whisky die in Oban wordt gedistilleerd; de Oban-distilleerderij werd in 1794 door de broers John en Hugh Stevenson opgericht.

Afbeeldingen

Commons heeft media­bestanden in de categorie Oban.