Observer bias

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met observer bias (letterlijk vertaald uit Engels: vooringenomenheid van observator) wordt binnen de wetenschap de neiging van een observator om alleen de dingen te zien die de observator wil of verwacht te zien bedoeld. Het observeren, het interpreteren en vertalen van onderzoeksresultaten zoals antwoorden op open vragen naar gegevens die onderling vergeleken kunnen worden, is essentieel voor wetenschappelijk onderzoek. Vermoedelijk is "observer bias" - een bepaalde vooringenomenheid bij het interpreteren van de resultaten - daarom inherent aan een dergelijk onderzoek.

De uitkomsten van een gerandomiseerd onderzoek kunnen vertekend worden door het beeld van de observatoren van de uiteindelijke uitkomst. Een sterke vooringenomenheid - door ideologie, commerciële belangen of anderszins - bij de medewerkers die de beoordelingen doen kan de uitkomst doen afwijken ten opzichte van een volledig objectieve beoordeling. Uitkomsten die niet meetbaar zijn (harde cijfers) maar op een subjectieve wijze geïnterpreteerd worden (zoals antwoorden op open vragen) zijn vatbaar voor het "observer bias"-effect.

De observator neemt zaken - die buiten de verwachtingspatroon liggen - niet waar of interpreteert deze niet op de juiste wijze.[1] Observer bias kan observaties, en daardoor ook de resultaten van een onderzoek, sterk vertekenen. De vertekening kan gereduceerd worden door het onderzoek dubbelblind uit te voeren.

In plaats van de term "observer bias" worden de volgende termen ook wel gebruikt: "ascertainment bias ", "detection bias", "observer-expectancy effect", "experimenter-expectancy effect", "expectancy bias", "observer effect" of "experimenter effect".

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link(s)[bewerken | brontekst bewerken]