Odds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Odds (kansverhouding) is een aan het Engels ontleende term die vooral bij weddenschappen gehanteerd wordt om de kans op een gebeurtenis of uitspraak aan te geven. Men spreekt van de odds voor en ook van de odds tegen. De odds voor een gebeurtenis is de verhouding van de kansen dat de gebeurtenis plaatsvindt en dat de gebeurtenis niet plaatsvindt. De odds tegen een gebeurtenis is eenvoudigweg de omgekeerde verhouding. Traditioneel worden de odds uitgedrukt als een paar gehele getallen, in de vorm van het ene getal tegen het andere.

Acht men het optreden van een gebeurtenis drie maal zo waarschijnlijk als het niet optreden, dan zijn de odds dus 3 tegen 1, ook uitgedrukt als 3:1. De veronderstelde kans van optreden is in dit geval 3/4, een in veel gevallen lastiger te hanteren getal dan de odds.

Hoewel de odds formeel opgevat kunnen worden als het quotiënt van de kans p van optreden en de kans 1-p van niet optreden, is het niet gebruikelijk zo over de odds te spreken.

Voorbeeld[bewerken]

Stel dat een paard in 20 wedstrijden 16 keer een wedstrijd won en 4 keer niet won, dan zijn de odds dus 16 tegen 4. of eenvoudiger 4 tegen 1. De geschatte winstkans voor het paard is 16/20 = 0,8.