Breed tandhorentje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Odostomia unidentata)
Breed tandhorentje
Breed tandhorentje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Slakken)
Clade:Panpulmonata
Familie:Pyramidellidae
Geslacht:Odostomia
Soort
Odostomia unidentata
(Montagu, 1803)
Originele combinatie
Turbo unidentatus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het breed tandhorentje (Odostomia unidentata) is een slakkensoort uit de familie van de Pyramidellidae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1803 voor het eerst geldig gepubliceerd door George Montagu.[2]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De bijna ondoorzichtige, glanzende, witte schelp van het breed tandhorentje is stevig. De lengte bedraagt 5 mm. De protoconch heeft een helicoïde vorm terwijl de teleoconch zes afgeplatte windingen bevat met een smalle, duidelijke hechting. De schelp heeft een min of meer duidelijke omtrekshoek, die ook zichtbaar is aan de basis van de bovenste windingen. De sculptuur heeft lichte, microscopische, dicht bij elkaar liggende spiraalvormige strepen en prosocline groeilijnen. De navel ontbreekt, al is er soms wel een klein kiertje. De opening heeft een rechte columellaire rand. De columellaire tand is lang en prominent.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het breed tandhorentje heeft een breed verspreidingsgebied en komt voor langs zowel de oostelijke als westelijke Atlantische Oceaan. Van het Noordpoolgebied tot de Azoren, Madeira, Canarische Eilanden en van North Carolina tot de Florida Keys.