Oerlikon Contraves

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oerlikon Contraves AG
Oprichting 1906
Eigenaar Emil Georg Bührle
Sleutelfiguren Peter Weilenmann (directeur)[1]
Hoofdkantoor Vlag van Zwitserland Zürich[1]
Werknemers 2100
Producten Luchtafweergeschut, raketlanceerders en munitie
Militaire toestellen, systemen en toebehoren
Industrie Defensie
Omzet/jaar 522 miljoen CHF
Marktkapitalisatie 35 miljoen CHF[1]
Website www.oerlikoncontraves.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Oerlikon Contraves is een Zwitsers defensiebedrijf dat voornamelijk bekend is om zijn luchtafweergeschut en het Oerlikon 20 mm-kanon in het bijzonder. Het bedrijf maakt tegenwoordig deel uit van de Duitse defensiegroep Rheinmetall. Oerlikon Contraves heeft vestigingen in Noord-Amerika en Azië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oerlikon werd in 1906 opgericht als Schweizerische Werkzeugmaschinenfabrik Oerlikon (SWO) met in het begin 150 werknemers. Van het bestaande bedrijf Oerlikon werd de afdeling werktuigmachines overgenomen. Oerlikon is een district in het noorden van de stad Zürich.

In 1923 werd de onderneming overgenomen door het Duitse Magdeburger Werktuigmachinefabriek. De combinatie werd Werktuigmachinefabriek Oerlikon gedoopt. Een jaar later nam het bedrijf de octrooienten en het personeel van het Machineproductiebedrijf in Seeback - ook in Zürich - over. Dit bedrijf produceerde luchtafweergeschut en pantservoertuigen.

In 1936 richtte het bedrijf Contraves AG op in Zürich dat zich bezighield met onderzoek en ontwikkeling op het vlak van luchtafweer. De naam ervan komt uit het Latijn (contra aves) en betekent tegen vogels.

In 1972-73 gingen de verschillende bedrijven - meerderheidsaandeelhoude Bührle-Groep, Oerlikon en Contraves - op in één coöperatie. De groep bestaat onder meer uit Oerlikon Bührle Defensie en Oerlikon Bührle Contraves. In 1990-1992 fusereerden ze tot één groot bedrijf: Oerlikon Contraves AG.

In 1993 werd de afdeling munitie afgescheiden als Oerlikon Contraves Pyrotec, een dochteronderneming in volle eigendom van Oerlikon Contraves. In 1999 werd Oerlikon Contraves door de Oerlikon Bührle Holding verkocht aan het Duitse Rheinmetall DeTec.

Belangrijke figuren in het bedrijf waren onder meer Emil Georg Bührle en Hortense Anda-Bührle.[2]

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

Oerlikon 35 mm-dubbel luchtafweergeschut bij de militaire parade in Finland (Lahti, dec 2005).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Oerlikon Contraves.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]