Hispano Suiza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hispano Suiza was een Spaans-Franse fabrikant van bromfietsen en inbouwmotoren en is fabrikant van auto's, vliegtuigen, vliegtuigmotoren.

Auto's[bewerken]

Hispano-Suiza 1924 H6B Million-Guiet Dual-Cowl Phæton.jpg
Hispano Suiza uit 1924: de H6B
Hispano bordeaux.JPG
Hispano Suiza op old-timerbeurs in Barcelona
Hispano grijs.JPG
Hispano Suiza op old-timerbeurs in Barcelona
Hispano neus.JPG
Close-up van neus van Hispano-Suiza met typische zwaan

Emilio de la Cuadra zette een fabriek op voor elektrische auto's in Barcelona. Hij verkocht de auto's als La Cuadra. De la Cuadra ontmoette Marc Birkigt, een getalenteerde Zwitserse ontwerper, welke hij inhuurde om voor zijn bedrijf in Spanje te werken. Rond 1902 wisselde de fabriek van eigenaar en werd de naam gewijzigd in Fábrica Hispano-Suiza de Automóviles (Spaans-Zwitserse autofabriek), maar ging bankroet in december 1903.

In 1904 werd een doorstart gemaakt, onder de naam Fábrica La Hispano-Suiza de Automóviles, onder dezelfde directie. Vier nieuwe auto's werden dat jaar geïntroduceerd en men bleef tot 1938 auto's bouwen. De firma zelf bleef bestaan, en is tegenwoordig onderdeel van de SNECMA group, waar het vliegtuigmotoren produceert.

De Hispano Suiza Alphonso XIII[bewerken]

De Spaanse koning Alphonso XIII was eigenaar van een van de vier gebouwde exemplaren en dit model werd naar hem genoemd. De Alphonso XIII werd in 1912 gebouwd en de foto toont de auto die in het National Motor Museum te Beaulieu wordt bewaard. De schade aan het stuurwiel ontstond toen het werd getroffen door een ricocherende kogel tijdens de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog in 1916 en de bestuurder doodde.

Na de Tweede Wereldoorlog gebruikte Enasa de fabriek om de Pegaso (automerk) sportwagens te fabriceren.

In 2000 werd de naam Hispano-Suiza nieuw leven ingeblazen door de Mazel group voor auto's en sindsdien zijn er vier prototypes verschenen, de HS21GTS, de K8, de HS21 en de Granturismo V10 Supercharged

Vliegtuigen en vliegtuigmotoren[bewerken]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog besloot Marc Birkigt over te gaan op de productie van vliegtuigmotoren. Birkigt produceerde een motor met een motorblok uit één stuk, in plaats van afzonderlijke cilinders vast te schroeven op een krukashuis zoals tot dan toe gebruikelijk was. Ook was de propelleras hol, zodat erdoorheen geschoten kon worden met een machinegeweer (of kanon). Hierdoor was de synchronisatie tussen propeller en machinegeweer, die moest voorkomen dat men de eigen propeller kapotschoot, niet meer nodig.

Bromfietsen en inbouwmotoren[bewerken]

Hispano Suiza (1946-jaren zestig).

Hispano Suiza had gedurende de Tweede Wereldoorlog goede contacten met Solex in Frankrijk. Men paste namelijk Solex-carburateurs toe. Precies in die periode ontwikkelde Solex haar beroemde gemotoriseerde fietsen.

Marc Birkigt, eigenaar van Hispano-Suiza, zou Solexen gaan importeren maar het bleek economischer de machientjes bij Hispano-Suiza zelf te assembleren. Dit gebeurde tot in de jaren zestig. De Hispano Suiza-Solexen zijn te herkennen aan de letters HS voor in het motornummer.

Hispano maakte waarschijnlijk ook Villiers-motorfietsblokken in licentie.