Officie van het Heilig Kruis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kruisafname, Belles heures du duc de Berry.

Het Officie van het Heilig Kruis (ook de Grote getijden van het Heilig Kruis of de Getijden van de Passie) was sinds de dertiende eeuw een nagenoeg vast onderdeel in het getijdenboek. Vanaf de veertiende eeuw werd het meer en meer vervangen door de Kleine getijden van het Heilig Kruis. Maar dit officie ontstond veel vroeger dan de 14 eeuw. Franciscus van Assisi (1182-1226) stelde al een Officie van de Passie samen.[1]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Het Officie van het Heilig Kruis heeft dezelfde structuur als het Kleine Officie van Onze Lieve Vrouw, maar de tekst is wel veel korter dan die van de Mariagetijden. De Lange Kruisgetijden gaan terug op het Officium de passione domini minderbroeder Bonaventura (†1274), waarvan ze in verschillende stadia zijn afgeleid.[2]

Plaats in het getijdenboek[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaat geen vaste volgorde voor de gebeden in een getijdenboek, maar de Kruisgetijden gaan meestal samen met de Heilig Geestgetijden. Meestal volgen ze op de Mariagetijden. In sommige getijdenboeken komt zowel Het Officie van het Heilig Kruis (of de Passiegetijden) voor naast de korte Kruisgetijden.

Man van Smarten, Très belles heures de Notre-Dame.

Verluchting[bewerken | brontekst bewerken]

In de meeste getijdenboeken worden de Kruisgetijden ingeleid met een miniatuur met Christus aan het kruis. In enkele wordt een volledige cyclus van miniaturen of gehistorieerde initialen gebruikt om deze gebedsstonde volledig te illustreren. Als een volledige cyclus wordt gebruikt maakt men meestal gebruik van beelden uit de passiecyclus.

Getijdenboeken met het Officie van het Heilig Kruis[bewerken | brontekst bewerken]

Hierbij een lijst van getijdenboeken waarin het Officie van het Heilig Kruis voorkomt, gesorteerd op datum van creatie. De meeste van de opgegeven jaartallen zijn te beschouwen als “ongeveer”, bijvoorbeeld 'helft 15e eeuw werd vertaald' in 1450.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]