Oliefilter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oliefilter van een auto

Een oliefilter van een verbrandingsmotor is een filter om de smeerolie te zuiveren van het vuil dat de olie gedurende zijn werking verzameld heeft.

De oliefilter moet regelmatig vervangen worden. De kwaliteit van oliefilters wordt steeds hoger, onder ander het oppervlak waarop de filtering gebeurt vergroot steeds. Omdat de kwaliteit van de smeerolie ook steeds verbetert, neemt het interval voor de vervanging van de oliefilter steeds toe. Voor automotoren gaat men tot perioden van één jaar of 30.000 km.

Smeerolie wordt door een tandwielpomp uit het carter door het filter gepompt en gaat van daar naar de verschillende lagers in de motor waarna het weer in het carter terugloopt. Sommige motoren hebben achter het filter nog een oliekoeler gemonteerd. Het oliefilter is bevestigd aan de buitenzijde van de motor. Daardoor is het filter makkelijk te vervangen en de olie wordt ook gedeeltelijk afgekoeld.

Een oliefilter filtert doorgaans de gehele oliestroom (een full flow filter). In oudere motoren werd soms een bypass filter gebruikt waarbij de oliestroom achter de pomp gesplitst werd en slechts een deel van de oliestroom door het filter liep, het overige ging (ongefilterd) naar de lagers, zie smeersysteem.

Als de olie erg smerig is, of als het filter lange tijd niet vervangen is, kan het drukverschil over het filter te hoog worden. In het filter zit een overdrukklep die open gaat als de druk in het filter te hoog wordt, de olie wordt dan niet meer gefilterd.