Olive Oyl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Olive Oyl
Personage uit Popeye
Olive-oyl-lilsweetpea1936.jpg
Bedacht door E.C. Segar
Persoonsinformatie
Geslacht vrouw
Familie
Ouders Nana Oyl
Cole Oyl
Broers/zussen Castor Oyl
Relaties Popeye
Harold Hamgravy
Blutus
Familie Cylinda Oyl
Diesel Oyl
Violet Oyl
Otto Oyl
Lubry Kent Oyl
Sutra Oyl
Swee'Pea
Portaal  Portaalicoon   Media

Olive Oyl, in het Nederlands ook bekend als Olijfje, is een stripfiguur ontwikkeld door E.C. Segar in 1919. Het personage komt oorspronkelijk uit de strips van Thimble Theatre uitgebracht door King Features Syndicate. De naam komt van Olive Oil, wat olijfolie betekent. Ook veel van haar familieleden hebben een naam die naar een specifieke soort van olie verwijst. In 1929 deed het personage Popeye zijn intrede. De zeeman werd in mum van tijd populair en werd een hoofdpersonage. Uiteindelijk werd zelfs beslist om de stripreeks te hernoemen naar Popeye.[1]

Fictieve biografie[bewerken]

Strips[bewerken]

Olive is een flapper met een extreem smalle taille, lange zwarte haren die meestal tot een dot zijn opgerold. Ze was oorspronkelijk de verloofde van Harold Hamgravy, een eerder luie man die steeds geld dient te lenen. Hamgravy is een rokkenjager, zeker indien de dame rijk is. Toch vergeeft Olive altijd zijn misstappen. Dit begon te veranderen toen Popeye zijn intrede deed. In het begin vond Olive hem maar niets, maar na enkele weken beseffen beiden dat ze toch iets voor elkaar voelen. Toch starten ze nooit een echte relatie. In de strips is Swee'Pea een vondeling die door Popeye wordt opgevoed. Later blijkt dat Swee'Pea mogelijk een verre neef is van Olive waar ze nu regelmatig als oppas voor inspringt.

Tekenfilm[bewerken]

Fleischer Studios startte oorspronkelijk met een tekenfilmserie over de strips. Na faillissement van de studio in 1940 verwierf Famous Studios de rechten. In 1960 bracht Hanna-Barbera de reeks uit. In de tekenfilms is Olive wel de vriendin van Popeye, hoewel ze wispelturig is naargelang welke man haar welk cadeautje geeft. Verder is ze hier nogal redelijk snel geïrriteerd. Daarnaast wordt ze veelvuldig ontvoerd door Bluto, die ook een oogje op haar heeft. Dit in tegenstelling tot Brutus die Olive meestal als gijzelaar ontvoert. Toch kan Popeye haar steeds redden en wint zo haar affectie. In tegenstelling tot de strips wordt Swee'Pea hier enkel door Olive opgevoed, maar het wordt nooit kenbaar gemaakt of het haar eigen zoon is of een adoptiekind.

Stemactrices[bewerken]

In de twee eerste afleveringen uit 1933, Popeye The Sailor en I Yam What I Yam, werd de stem van Olive ingesproken door Bonnie Poe. Daarna nam Mae Questel, ook gekend van Betty Boop, het personage over. Vanaf 1938 werd de stem ingesproken door Margie Hines, maar Questel kwam terug vanaf 1944 tot 1960.

In 1978 verwierf Hanna-Barbera de rechten om een nieuwe televisiereeks te maken. Hier wordt de stem van Oyl ingesproken door Marilyn Schreffler.

Film[bewerken]

In 1980 kwam de film Popeye in de bioscopen waarin Olive werd gespeeld door Shelley Duvall.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Know their history: Thimble Theatre