Gijzelaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Een gijzelaar is een persoon die tegen de eigen wil door een gijzelnemer gevangen wordt gehouden en die wordt bedreigd met het doel iets van derden gedaan te krijgen. De gijzelaar is de gegijzelde persoon. De gijzelnemer belooft de gijzelaar vrij te laten wanneer aan zijn eisen voldaan wordt. Het doel van een gijzeling kan variëren van een vrije doortocht voor de gijzelnemer, bijvoorbeeld in het geval van een overval, tot een politiek doel.

Het woord gijzelaar wordt soms verwarrend gevonden, omdat de uitgang -aar doorgaans verwijst naar degene, die de handeling bedrijft. Om deze verwarring te ondervangen is de vorm gegijzelde voor gijzelaar in gebruik geraakt. De verwarring geldt mutatis mutandis ten dele voor het woord martelaar, met dit verschil dat een martelaar niet specifiek hoeft te zijn gemarteld om martelaar te worden genoemd.

Nederlandse gijzelaars in andere landen[bewerken]

De volgende Nederlander(s) zijn lange tijd ontvoerd:

De volgende Nederlander(s) waren recent lange(re) tijd ontvoerd:

 • in Mali: Sjaak Rijke,[2][3] ontvoerd op 25 november 2011, bevrijd op 6 april 2015[4]
 • in Jemen: Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen,[5][6] ontvoerd in juni 2013, vrijgelaten in december 2013[7][8]
 • in Rusland: Arjan Erkel, medewerker van Artsen zonder Grenzen, ontvoerd op 12 augustus 2002, vrijgelaten op 11 april 2004

Onderhandelingen[bewerken]

Over de vrijlating van gegijzelden in het buitenland wordt meestal door de werkgever of de familie onderhandeld. Regeringen kunnen niet veel anders dan contacten onderhouden op diplomatiek niveau in het desbetreffende land. Onderhandelingen met gijzelnemers kunnen jaren duren.[9]

Geschiedenis[bewerken]

Gijzeling van vazallen[bewerken]

Eeuwen geleden was het gebruikelijk om de kinderen van leiders van een vazalstaat te gijzelen om zo de verzekering te hebben dat de vazallen niet in opstand zouden komen. In de 1e eeuw v.Chr. woonden vele buitenlandse prinsen om deze reden in Rome. Ook in het Verre Oosten was dit gebruik bekend, zoals blijkt uit de geschiedenis van prins Naresuan van Siam.

Gijzelingen door Molukkers in Nederland[bewerken]

In de jaren 70 zorgde de tweede generatie Molukkers in Nederland voor opschudding met gijzelingen, waarbij ook doden vielen. Er waren onder meer de de treinkaping bij Wijster, de treinkaping bij De Punt, de bezetting van de woning van de Indonesische ambassadeur in Wassenaar, de gijzeling in het provinciehuis te Assen en de gijzeling in een lagere school in Bovensmilde. De jonge Molukkers voelden zich miskend en eisten dat Nederland zich meer voor hun vrijheid in Indonesië zou inzetten.

Bekende gijzelaars[bewerken]

Bekende ontvoeringen[bewerken]

Gijzelaars zijn het slachtoffer van een ontvoering. In onderstaande gevallen hebben de slachtoffers de ontvoering overleefd.

in Nederland[bewerken]

in Colombia[bewerken]

in Ierland[bewerken]

in Libanon[bewerken]

in Syrië[bewerken]

in Rusland[bewerken]

Stockholmsyndroom[bewerken]

Het stockholmsyndroom is het psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling. Het verschijnsel houdt in dat de gijzelaar sympathie voor de gijzelnemer krijgt.

Voetnoten[bewerken]

 1. RTL Nieuws. "Gegijzelde Ewold Horn 'te zwak om ook te ontsnappen'", 6 december 2014.
 2. woerden.tv. "Dossier Sjaak Rijke foto en video".
 3. NOS. "Tijdlijn: de ontvoering Sjaak Rijke", 18 november 2014.
 4. NOS. "Sjaak Rijke door Fransen bevrijd in Mali", 6 april 2015.
 5. NU.nl. "Judith Spiegel". overzicht van hun ontvoering
 6. NU.nl. "Boudewijn Berendsen". hetzelfde overzicht
 7. de Volkskrant. "Ontvoerd Nederlands stel in Jemen vrijgelaten", 10 december 2013.
 8. NOS. "Bedrijf Putten kreeg gijzelaars vrij", 10 januari 2014.
 9. Trouw. "Vrijlating Fransen ongunstig voor ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke", 1 november 2013.