Tiede Herrema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tiede Herrema (1975)
Rechtstreeks verslag van de aankomst van Herrema op vliegveld Zestienhoven na afloop van zijn gijzeling.

Tiede Herrema (Zuilen, 21 april 1921), is een Nederlandse zakenman die een doctorstitel haalde op het terrein van de revalidatiepsychologie.

Carrière[bewerken]

Herrema promoveerde op 29 mei 1959, aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, in de faculteit van Letteren en Wijsbegeerte op een psychologisch proefschrift, getiteld: Over revalidatie : Psychologische aantekeningen over de revalidatie van door een bedrijfsongeval getroffen arbeiders.[1] Promotor was oud-minister van onderwijs (1948-1952) prof.dr. F.J.Th. Rutten.

Van 1970-1973 was Herrema voorzitter van de Stichting Het Dorp. Daarna vertrok hij naar Ierland om daar namens AKZO leiding te geven aan één van haar dochterondernemingen, de kabelfabriek Ferenka in het Ierse Limerick. Met 1400 arbeiders was hij destijds Limericks grootste werkgever. Na zijn terugkeer in Nederland bekleedde Herrema andere functies binnen Akzo, was directeur van het Nederlandse Rode Kruis en werd later interim-manager. In die functie ontsloeg hij in 1992 Rob Out bij Veronica.

Ontvoering[bewerken]

Op 4 oktober 1975 werd hij een paar honderd meter van zijn huis in Co Limerick ontvoerd door twee leden van de Provisional Irish Republican Army, Eddie Gallagher en Marion Coyle. De ontvoerders eisten de vrijlating van de IRA-gevangenen Rose Dugdale, Kevin Mallon en James Hyland uit de gevangenis van Portlaoise.

Na een massale, achttien dagen durende politie-operatie, leidde het spoor van de ontvoerders uiteindelijk naar een woonhuis in Monasterevin, County Kildare, waar Herrema na een zenuwslopende belegering van nog eens zeventien dagen ten slotte hevig ontdaan, maar ongeschonden uit handen van zijn belagers kon worden bevrijd.

Kort daarna keerde Herrema op aandringen van zijn werkgever, AKZO, met tegenzin terug naar Nederland. Vrijwel direct daarna werd de Ferenka-fabriek in Limerick gesloten en stonden haar 1400 arbeiders op straat.

Eddie Gallagher werd voor zijn aandeel in de ontvoering veroordeeld tot 20 jaar cel en kwam na 14 jaar vrij. Marion Coyle kreeg 15 jaar cel, waarvan ze er 10 uitzat.

Herrema en zijn vrouw werden nog in hetzelfde jaar benoemd tot ereburgers van Ierland, terwijl de stad Limerick Herrema eerde met een Freemanship.

Op 18 oktober 2005, 30 jaar na de ontvoering, droeg Herrema zijn persoonlijke documenten met betrekking tot de ontvoering over aan de Universiteitsbibliotheek van Limerick.[2]

Persoonlijk[bewerken]

Herrema trouwde met Engeline Elisabeth Borren. Samen kregen zij vier kinderen. Het gezin woonde voor en na de Ierland-affaire in Arnhem.

Noot[bewerken]

Externe links[bewerken]