Oliver Wolcott jr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oliver Wolcott, Jr.
Oliver Wolcott, Jr.
Oliver Wolcott, Jr.
Geboren 11 januari 1760
Litchfield, Connecticut
Overleden 1 juni 1833
New York City, New York
Politieke partij Federalistische Partij
Tolerantie Partij
Handtekening Handtekening
2e minister van Financiën
Aangetreden 3 februari 1795
Einde termijn 31 december 1800
Voorganger Alexander Hamilton
Opvolger Samuel Dexter
24e gouverneur van Connecticut
Aangetreden 8 mei 1817
Einde termijn 2 mei 1827
Voorganger John Cotton Smith
Opvolger Gideon Tomlinson
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Oliver Wolcott, Jr. (Litchfield (Connecticut), 11 januari 1760New York City (New York), 1 juni 1833) was een Amerikaans politicus. Hij was de tweede minister van Financiën en gouverneur van Connecticut.

Levensloop[bewerken]

Wollcott, Jr. werd geboren in een politieke familie. Zij vader en grootvader waren ook al gouverneur van Connecticut geweest. Hij studeerde zelf in 1778 af aan de Yale-universiteit. In dezelfde tijd, van 1777 tot 1779, was hij in dienst bij het Continental Army die in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten vochten. In 1781 werd hij in Litchfield toegelaten tot het beroep van advocaat.

Zijn carrière begon Wolcott als klerk voor een overheidsbureau in Connecticut. In die functie bemiddelde hij in meningsverschillen tussen de Verenigde Staten en de staat Connecticut. In 1791 kwam hij te werken voor het ministerie van Financiën.

Door president George Washington werd Wolcott in 1795 benoemd tot minister van Financiën. In die functie ontwierp hij de vlag voor de – inmiddels opgeheven - United States Customs Service. In het jaar 1800 trad hij af als minister. Hij lag onder vuur van de pers en werd er onder andere vals van beschuldigd dat hij het State Department-gebouw in brand had gezet.

President John Adams benoemde Wolcott samen met verschillende anderen vlak voor de inauguratie van Thomas Jefferson als president tot federaal rechter. Zijn rechterschap liep op 1 juli 1820 af, omdat het gerechtshof waar hij lid van was werd opgeheven.

Daarna ging Wolcott van 1803 tot 1815 in New York City wonen, waar hij zich bezighield met zaken. In 1816 verhuisde hij terug naar Connecticut en stelde zich verkiesbaar voor het gouverneurschap. Hij verloor de verkiezingen, maar werd een jaar later wel gekozen. Hij bleef tien jaar in functie. Wolcott stond voor een gematigde politieke koers en onder leiding maakte de staat een snelle economische groei door. Ook stond hij aan de basis van een nieuwe grondwet voor de staat. In 1827 werd hij bij de verkiezingen verslagen.