Ollanta Humala

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ollanta Humala
Ollanta Moisés Humala Tasso
Ollanta Moisés Humala Tasso
Geboren 26 juni 1962
Lima
Politieke partij Peruviaanse Nationalistische Partij
Beroep Politicus
Legerofficier
Religie Rooms-katholiek
Handtekening Handtekening
94e president van Peru
Aangetreden 28 juli 2011
Einde termijn 28 juli 2016
Vicepresident(en) Marisol Espinoza Cruz (1ste)
Omar Chehade (2de)
Voorganger Alan García
Opvolger Pedro Pablo Kuczynski
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ollanta Moisés Humala Tasso (Lima, 26 juni 1962) is een Peruviaans voormalig luitenant-kolonel van het Peruviaanse leger en politicus. Hij was president van Peru van 2011 tot 2016.

Ollanta Humala's vader Isaac Humala geldt als grondlegger van de Etnocaceristische Beweging (Movimiento Etnocacerista). Veel aanhangers van het entocacerisme komen voort uit het leger, voornamelijk officieren uit de oorlogen tegen het Lichtend Pad, de Revolutionaire Beweging Túpac Amarú en de grensconflicten met Ecuador. In 2000 leidden een aantal etnocaceristen, waaronder Ollanta Humala en zijn broer Antauro, een staatsgreep tegen de dictatoriaal heersende oud-president Alberto Fujimori. Ollanta Humala werd gearresteerd en na de val van Fujimori gerehabiliteerd. Na zijn vrijlating werd Humala militair attaché in Parijs en later bekleedde hij deze functie in Seoel.

In oktober 2005 werd Ollanta Humala benoemd tot voorzitter van de Peruviaanse Nationalistische Partij. Bij de presidentsverkiezingen op 9 april 2006 nam hij deel namens de Unie voor Peru. Humala won de eerste stemronde met 30,6 procent van de stemmen. In de tweede ronde op werd hij met 47,3 procent van de stemmen verslagen door Alan García. In het voorjaar van 2011 was hij wel succesvol bij de presidentsverkiezingen. Hij won deze met 51.5% van de stemmen. Zijn tegenkandidaat was Keiko Fujimori, dochter van voormalig president Alberto Fujimori.

Na de verkiezingen van 2016 droeg Humala het presidentschap over aan Pedro Pablo Kuczynski.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]