Naar inhoud springen

Olympe Aguado

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door HanhilBot (overleg | bijdragen) op 22 sep 2017 om 08:28. (→‎Leven en werk: rv per Wikipedia:Verzoekpagina voor bots, koppelteken blijkt niet fout)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Olympe Aguado (r), met zijn broer Onésime, zelfportret 1853

Graaf Olimpio Clemente Augusto Alejandro ('Olympe') Aguado (Parijs, 3 februari 1827 - Compiègne, 25 oktober 1894) was een Frans amateur-pionier van de fotografie.

Leven en werk

Olympe Aguado was de zoon van de steenrijke Parijse, oorspronkelijk uit Spanje afkomstige bankier Alexandre Aguado en broer van Onésipe Aguado (1827-1894, ook wel Onésime genaamd), die eveneens fotografeerde.

Olympe Aguado leerde eind jaren veertig van de negentiende eeuw het fotografenvak van Gustave Le Gray. Hij was mede-oprichter van de “Société française de photographie” en groeide in de jaren vijftig uit tot het prototype van de enthousiaste, rijke amateurfotograaf. Hij begon met de techniek van de daguerreotypie, later schakelde hij over op de calotypie.

Samen met zijn broer Onésipe opende hij in 1855 een fotostudio in Parijs, waar hij vooral portretten maakte. Behalve in zijn studio fotografeerde ook veel in de hoogste aristocratische kringen, waaronder het Franse hof. Als artistiek fotograaf kreeg hij vooral bekendheid met zijn genrestukken en foto’s van dieren. Ook legde hij veelvuldig “tableaux-vivants” vast 'op de gevoelige plaat'. Vanaf eind jaren vijftig nam hij met veel succes deel aan diverse exposities.

Werk van Aguado is momenteel te zien op de fotoafdeling van het Musée d'Orsay te Parijs, in de Bibliothèque nationale de France en in het Museum of Modern Art te New York.

Galerij

Foto's Olympe Aguado

Foto Onésipe Aguado

Literatuur

  • Sylvia Morand: Olympe Aguado (1827-1894) photographe (catalogus.), éditions Bernard Marbot, 1997.
Zie de categorie Olympe Aguado van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.