Gustave Le Gray

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gustave Le Gray
Gustave Le Gray
Algemene informatie
Geboren Villiers-le-Bel, 30 augustus 1820
Overleden Caïro, 29 juli 1884
Land Frankrijk
Werk
Beroep fotograaf
Lid van Société française de photographie
Rechten auteursrechten op oeuvre verlopen
RKD-profiel
Media op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Gustave Le Gray

Gustave Le Gray (Villiers-le-Bel, 30 augustus 1820Caïro, 30 juli 1884) was een Franse fotograaf uit de negentiende eeuw, invloedrijk vanwege zijn technische innovaties in de fotografie, zijn rol als leraar van andere bekende fotografen en de bijzondere verbeeldingskracht die hij gaf aan fotograferen.

Le Gray was als schilder opgeleid door Paul Delaroche maar stapte over naar het nieuwe medium fotografie. Hij breidde de mogelijkheden van fotografie uit met technische innovaties. Een van de meest bepalende is die van gewaxt papieren negatief. Deze ontdekking deed en perfectioneerde Le Gray in Frankrijk rond 1849, zoals beschreven in A World History Of Photography door Naomi Rosenblum.[1]

Op hetzelfde moment werkte Le Gray ook aan het collodiumprocedé, maar publiceerde niets hierover tot 1851. Zo kon het gebeuren dat de ontdekking van het collodiumprocedé werd toegeschreven aan Frederick Scott Archer die het procedé in 1850 ontdekte en er in 1851 over publiceerde.

Later in zijn leven verbreedde Le Gray zijn horizon door samen met de schrijver Alexandre Dumas père te gaan trekken door het Middellandse Zeegebied. Hij eindigde zijn reis in Caïro waar hij als tekenleraar actief was en waar hij in 1884 stierf.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeelden van zijn werk[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gustave Le Gray van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.