Eugénie de Montijo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eugénie de Montijo
9de gravin de Teba
1826-1920
Eugénie; keizerin der Fransen. Zij draagt de Maria-Louisa-orde
Keizerin der Fransen
Periode 1853-1871
Voorganger Marie Amélie van Bourbon-Sicilië,
koningin der Fransen 1848
Opvolger Geen
Vader Cipriano de Palafox y Portocarrero, graaf van Teba
Moeder María Manuela Kirkpatrick de Closbourn y de Grevigné

María Eugenia Ignacia Augustina Palafox de Guzmán Portocarrero y Kirkpatrick, 9de gravin van Teba (Granada, 5 mei 1826 - Madrid, 11 juli 1920) was een Spaanse gravin die door haar huwelijk met Napoleon III de laatste keizerin der Fransen werd.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Haar vader was Cipriano Palafox y Portocarrero, graaf van Teba en een afstammeling van Ferdinand I van Castilië en León. Hij was een Spaanse Grande 1e klasse en haar moeder was María Manuela Kirkpatrick de Closbourn y de Grevigné.

Haar oudere zus María Francisca de Sales de Palafox Portocarrero y Kirkpatrick, genaamd Paca (1825-1860), heeft alle titels geërfd. Zij was hertogin van Peñaranda, grande de Espana, 9e gravin de Montijo. Eugénie werd al vrij vroeg opgevoed om in hogere kringen te vertoeven, iets dat gelet op haar koninklijke voorouders vanzelfsprekend was. De stamboom van Eugénie was langer en indrukwekkender dan die van haar toekomstige man, wiens adellijke, maar titelloze familie tot 1795 een bescheiden rol speelde op het eiland van Corsica en daarvoor in Genua.

Eugénie woonde in Parijs vele bals bij om zo de geschikte echtgenoot te vinden. Hierin werd zij 'gecoacht' door de schrijver Prosper Mérimée, een goede vriend van haar moeder. Het verhaal gaat dat de moeder van Eugénie hem het verhaal van 'Carmen' (dat later door Georges Bizet tot de opera Carmen werd bewerkt) verteld heeft als authentiek.

Laatste keizerin der Fransen[bewerken | brontekst bewerken]

Laatste keizerin der Fransen, 1856

Op 13 januari 1853 huwde ze met Napoleon. Ze schonk hem een zoon, Napoleon Eugène Lodewijk Bonaparte. Tijdens haar zwangerschap droeg ze een hoepelrok, die daardoor in heel Europa in de mode kwam.[1]

De keizerin had een belangrijke inbreng in het geslacht Napoleon, ze probeerde het Franse hof weer glans te geven. Hiervoor werden verschillende salons in Versailles, het Louvre en Chantilly bekleed in Napoleon III-stijl. Ze benoemde de Brit Charles Frederick Worth als hofleverancier waardoor deze algauw de Parijse modewereld domineerde. De keizerin liet belangrijke bestellingen plaatsen bij hem voor bals en staatsceremonies.

Ook juweliers kregen keizerlijke opdrachten. Veel stukken zijn verdwenen maar een deel van haar collectie is te bewonderen in het Louvre. In 2008 is de grand noeud de corsage verkocht aan het Louvre voor 6,72 miljoen euro.[2] Op dit juweel zitten 2643 diamanten. Ook de tiara met parels (zie portret) is terug in de collectie van het Louvre. Ook François Kramer en Bapst vervaardigden legendarische juwelen voor de keizerin. Er werd voor haar een parure gemaakt met druivenbladeren, waarvan de gordel 4500 briljanten bevatte.

Daarnaast haalde ze Franz Xaver Winterhalter binnen als hofschilder, die ook aan het Habsburgse hof Keizerin Elisabeth vereeuwigde. Zij bestelde talloze doeken bij hem, waarvan de bekendste haar portret (zie foto) en het groepsportret met haar hofdames.

Ze onderhield een correspondentie met de rest van haar familie, ook met haar aangetrouwde nicht Clementine van België. Zij was een vriendin van de Britse koningin Victoria. Eugénie was een dame in de Spaanse Maria-Louisa-orde.

Eugènie overleed op 94-jarige leeftijd te Madrid tijdens een bezoek aan de Hertog van Alva. Ze is begraven in de Sint-Michaelsabdij te Farnborough, bij haar echtgenoot en haar zoon Napoleon Eugène.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Raphaël DARGENT, L'impératrice Eugénie, Parijs, Belin, 2017.
Zie de categorie Eugénie de Montijo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.