Klein Trianon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Klein Trianon of Petit Trianon
18e-eeuws salon in het Klein Trianon

Het Klein Trianon (Petit Trianon in het Frans) is een klein lustpaviljoen gelegen in de Franse tuin van het Kasteel van Versailles, niet ver van het Groot Trianon.

Het paviljoen werd gebouwd tussen 1762 en 1768 door Ange-Jacques Gabriel als een klein kasteel met een vierkante plattegrond. De vier gevels zijn onderling verschillend van stijl. De voorgevel heeft vier hoge Korinthische zuilen.

Het Klein Trianon was een geschenk van Lodewijk XV aan madame de Pompadour. Omdat zij vóór de voltooiing stierf, nam hij het gebouw in gebruik met Madame du Barry, een van zijn andere maîtresses. Marie Antoinette kreeg het in 1775 cadeau van Lodewijk XVI. Ze liet het park eromheen, dat voordien tijdens de daguren toegankelijk was voor het publiek, afsluiten en liet de bijhorende serres afbreken. Het in 1775-1784 voor Marie-Antoinette ontworpen lustpaviljoen van het Klein Trianon bevat onder andere:

  • Theater van de Koningin (Théâtre de la Reine)
  • de Uitzichttoren (Belvédère)
  • Tempel der Liefde (Temple de l'amour)

Aangrenzend bevindt zich het in 1783-1786 door Richard Mique (1728–1794) aangelegde Le Hameau de la Reine.

Marie Antoinette trok zich graag terug in het Klein Trianon, in het gezelschap van maar enkele hofdames, haar kinderen of haar schoonzus Madame Elisabeth. Ze verbleef hier in totaal 116 dagen gedurende haar tienjarig verblijf in Versailles. In het interieur liet ze een nieuw boudoir inrichten en in het smeedwerk van de vestibule liet ze haar initialen aanbrengen.

Na de Franse Revolutie, in 1793, werd het meubilair weggehaald en deed het gebouw dienst als hotel. Napoleon stelde het Klein Trianon ter beschikking aan zijn zus Pauline Bonaparte. Na de Restauratie nam de dochter van Lodewijk XVI er haar intrek. Daarna verbleef koning Lodewijk Filips er soms met zijn echtgenote. Onder het Tweede Franse Keizerrijk liet keizerin Eugénie het gebouw inrichten als museum gewijd aan Marie Antoinette.[1]

Het werd in de 20e eeuw uitgebreid gerestaureerd. Het Klein Trianon en de achterliggende tuinen zijn opengesteld voor publiek.

Navolging[bewerken | brontekst bewerken]

In het Oost-Vlaamse Wannegem-Lede (België) ligt een achttiende-eeuws kasteel dat weleens het Belgische klein Trianon wordt genoemd. Het is gebouwd in classicistische of Lodewijk XIV-stijl in 1785-1786. Het kasteel en park zijn beschermd. Ook voor de bouw van het Koloniënpaleis in Tervuren, waar de koloniale afdeling van de wereldtentoonstelling 1897 werd georganiseerd, liet de architect Philippe Aldorphe zich inspireren door het Klein Trianon. Het Koloniënpaleis bood onderdak aan het eerste permanente Congomuseum (1898-1909). Vandaag de dag bevinden er zich wetenschappelijke diensten van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Petit Trianon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.