Olympisch dorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het olympisch dorp van München, gebruikt tijdens de Zomerspelen van 1972

Een olympisch dorp is een gebied, waar tijdens de Olympische Spelen de sporters die aan die Spelen deelnemen worden ondergebracht. Het dorp is alleen toegankelijk voor de sporters, de officials, coaches en andere leden van de olympische ploegen die zich hebben ingeschreven. Het olympisch dorp staat dan ook onder zware beveiliging.

De sporters zijn voorzien van alle gemakken en kunnen gaan en staan waar ze willen.[bron?] Ze kunnen er contacten opdoen met andere sporters en bijvoorbeeld gezamenlijk gaan eten. Hierdoor wordt de olympische sfeer gewaarborgd. Degenen die toegang hebben tot het olympisch dorp kunnen behalve een gigantische eetzaal ook gebruikmaken van een lokaal winkelcentrum, uitstekende medische faciliteiten en een recreatiegedeelte met een fitnessruimte en andere bezigheden. Daarbij is er ook nog een gedeelte dat alleen toegankelijk is voor het personeel.

In principe bevindt het olympisch dorp zich in de stad waar de Olympische Spelen gehouden worden. Vaak vinden er echter ook wedstrijden plaats op locaties ver buiten de eigenlijke stad. In dat geval worden er ook elders op kleinere schaal olympische dorpen geopend.

Bloedbad van München[bewerken]

Tijdens de Olympische Zomerspelen 1972 in München wisten leden van de terreurorganisatie Zwarte September als medewerkers van het olympisch dorp binnen te dringen in het dorp en de Israëlische ploeg te gijzelen. Uiteindelijk kwamen alle elf gegijzelde Israëlische sporters en begeleiders tijdens het bloedbad van München om het leven.