Omkatten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omkatten is de (meestal) illegale activiteit waarbij een gestolen motorvoertuig een andere identiteit wordt gegeven.[1]

Motorvoertuig[bewerken]

Het woord schijnt in het verband van het geven van een andere identiteit aan een motorvoertuig een verbastering te zijn van "omkappen", dus "van een ander kapsel voorzien".[bron?]

De diefstaloperatie waarvan het omkatten deel uitmaakt, heeft een planmatig verloop, en begint met de opkoop van een auto- of motorwrak. Vervolgens wordt een vergelijkbaar model gestolen. Daarin is een identificatienummer ingeslagen, maar dat wordt weggeslepen en vervangen door het nummer van het opgekochte wrak.

Wil de dief nu het aldus bewerkte voertuig doorverkopen, dan moet hij daarbij het kentekenbewijs leveren. Dat kentekenbewijs was wellicht nog voorhanden bij het opgekochte wrak; anders wordt het omgekatte gestolen voertuig opnieuw gekeurd. Beslist de keurende instantie positief, dan wordt een nieuw kentekenbewijs afgegeven.

Daarop kan het voertuig verkocht worden, bijvoorbeeld door middel van een advertentie, of met behulp van een relatie in de auto- of motorhandel.

De term is ook een informele benaming geworden voor het transformeren van allerlei andere zaken (al dan niet met een frauduleus doel), zoals levensmiddelen, vee, vastgoed, proces modellen, enz..