Omkeerbare brandstofcel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 24 jul 2019 om 16:30. (→‎top: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een omkeerbare brandstofcel is een brandstofcel die ontworpen is om zowel in een normale als in een omgekeerde modus te werken.

In de "normale" modus wordt door het verbruiken van chemische substantie A en de chemische substantie B, elektriciteit gegenereerd. In de "omgekeerde" modus wordt door het verbruiken van elektriciteit en chemische substantie B, de chemische substantie A gegenereerd.

Voorbeeld: Een brandstofcel verbruikt waterstof (H2) en zuurstof (O2) om elektriciteit en water (H2O) te produceren. Een omkeerbare brandstofcel kan in de andere modus elektriciteit en water verbruiken om waterstof en zuurstof te produceren.

Het proces in een brandstofcel kan per definitie altijd omgekeerd worden. Doordat het ontwerp van de brandstofcel meestal gemaximaliseerd is voor een van de twee processen, leidt het omkeren van het proces echter wel tot een onevenredig verlies van efficiëntie. In de praktijk komen omkeerbare brandstofcellen dan ook weinig voor. De meeste brandstofcellen die standaard ook in "omgekeerde" modus kunnen werken, worden verkocht als hebbedingetjes en leermodules.