Omroep Helmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Omroep Helmond
Omroep Helmond
Voormalig SLOT RADIO (1984 tot 1992), Stadsradio Helmond (1992 tot 14-3-2020)
Slagzin Altijd Dichtbij!
Lancering 1984
Eigenaar Stichting SLOT
Uitzendgebied
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgebied Gemeente Helmond
Frequenties (FM) Ether: 107.2 FM
Kabel: 94.4FM
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Omroep Helmond was een Nederlandse lokale omroep die van 14 maart 2012 tot 1 december 2020 radio- en televisieuitzendingen produceerde voor Helmond. Na eerdere samenwerkingen en een bestuurlijke fusie met het voormalige DitIsOnzeWijk.nl fuseerden de omroep en het wijkplatform per 1 december 2020 tot het nieuwe Dit is Helmond.

De omroep was ondergebracht in de Stichting Lokale Radio Omroep en Televisie Helmond (SLOT). Onder de omroep vielen een radiozender, een televisiezender en later ook diverse sociale mediakanalen. De omroep begon in 1984 als SLOT RADIO en veranderde in 1992 haar naam naar Stadsradio Helmond.

Omroep Helmond was een van de oudste lokale (radio-)omroepen van Nederland.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Het logo van Stadsradio Helmond (tot 2 februari 2012)

Een groep radio- en televisiemakers begon in de jaren tachtig met het produceren van lokale radio- en tv-uitzendingen. Een kubuswoning aan het Speelhuisplein te Helmond deed jarenlang dienst als studioruimte. De uitzendingen waren succesvol. Een groep vrijwilligers maakte programma's onder de naam: SLOT RADIO. Al snel werd er dan ook een nieuwe studio ingericht aan de Evertsenstraat. De naam van de zender veranderde naar Stadsradio Helmond. In de jaren 90 kampte de omroep met geldzorgen en een bestuurscrisis. Met steun van de gemeente en de vrijwilligers wist de omroep overeind te blijven. In 1999 kwam er een nieuw bestuur met als voorzitter de voormalige wethouder Jan van der Zanden.

In augustus 2002 waren Stadsradio Helmond en Kempen FM de enige lokale omroepen in Zuidoost Brabant die geen tekort hadden op de begroting.[1]

In 2006 begon Stadsradio Helmond met de slogan 'De Beste Mix'. Hierin werd gedoeld op de mix van muziek en actualiteiten. In datzelfde jaar kwam er ook een nieuw jinglepakket voor de zender.

In 2012 veranderde er veel binnen de omroep. Daarbij paste ook een naamswijziging naar Omroep Helmond. Ondanks deze wijziging wordt de zender in de volksmond nog regelmatig Stadsradio Helmond genoemd. Sinds de naamsverandering werd de omroep vaak in verwarring gebracht met Omroep Brabant.

De slagzin van Omroep Helmond was: 'Altijd Dichtbij!' Van 2012 tot 2014 was de slagzin op tv 'Alles Draait Om Helmond' en op de radio werd 'Uit De Hoofdstad Van De Peel' veel gebruikt.

In 2014 vestigde het radiogedeelte van de omroep zich in de Cacaofabriek te Helmond. De televisiestudio was lange tijd gevestigd in het BCT aan de Kasteel-Traverse in Helmond.

Sinds begin 2018 werkt Omroep Helmond tijdens verschillende projecten samen met het lokale nieuwsplatform DitIsOnzeWijk.nl. Later dat jaar werd tevens bekend dat er sprake gaat zijn van een fusie.

In mei 2018 maakten Omroep Helmond en DitIsOnzeWijk.nl bekend dat er sprake zal zijn van een definitieve fusie. Per 2021 zou de fusie grotendeels rond moeten zijn.

Kijk- en luistercijfers[bewerken | bron bewerken]

2013[bewerken | bron bewerken]

Uit het kijk- en luisteronderzoek van 2013 door het Stadspanel van de Gemeente Helmond is gebleken dat er wekelijks rond de 7000 mensen naar de radio-uitzendingen van Omroep Helmond luisterden. Wekelijks keken er rond de 21000 mensen naar de televisie-uitzendingen van Omroep Helmond.

2018[bewerken | bron bewerken]

In 2018 deed het Stadspanel van de Gemeente Helmond opnieuw een kijk- en luisteronderzoek. De omroep kreeg het gemiddelde cijfer van een 6.8. De radio scoorde een 7.2, de tv een 7.0 en de website scoorde een stuk lager.

Externe links[bewerken | bron bewerken]