Ondergrondse waterstofopslag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ondergrondse waterstofopslag is de opslag van waterstofgas in ondergrondse grotten[1], zoutkoepels of uitgeputte olie-en gasvelden. ICI slaat al jaren waterstofgas op in ondergrondse grotten[2]. De opslag van grote hoeveelheden waterstof in ondergrondse mijnen, zoutkoepels[3], aquifers[4] of uitgegraven rots grotten kan functioneren als energieopslagtechniek[5] die noodzakelijk is voor de waterstofeconomie[6]. De elektriciteit die nodig is voor gecomprimeerde waterstofopslag op 200 bar bedraagt 2,1% van de energie-inhoud[7].

ConocoPhillips Clemens Terminal[bewerken]

De ConocoPhillips Clemens Terminal in Texas slaat waterstofgas sinds de jaren 80 op in een gedolven zoutkoepel met het spelonkdak op ~ 840 meter diepte. De grot is cilindervormig met een diameter van 48 m, een hoogte van 300 m en een bruikbare waterstofcapaciteit van ca. honderdduizend m³, ofwel negenduizend ton[8].

Ontwikkelingen[bewerken]

  • Sandia National Laboratories presenteerde in 2011 "A life cycle cost analysis framework for geologic storage of hydrogen"[9].
  • Het Europese project HyUnder[10] concludeerde in 2013 dat voor de opslag van wind en zonneenergie 85 extra opslagplaatsen nodig zijn omdat de huidige opslagsystemen PHES en CAES niet voldoende zijn[11].

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]