Pompcentrale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Koepchenwerk in Herdecke

Een pompcentrale is een waterkrachtcentrale waarin tijdens periodes met lage elektriciteitsvraag water wordt opgepompt naar een hoger gelegen spaarbekken. Als de elektriciteitsvraag hoog is, stroomt het water naar beneden en wordt met een generator elektriciteit opgewekt.

Deze techniek wordt ook gebruikt voor het afvlakken van de piekbelastingen van kolen- en kerncentrales. Hierdoor kunnen deze centrales zoveel mogelijk elektriciteit opwekken bij hun meest efficiënte vermogen. Bijkomend voordeel voor de energiemaatschappijen is, dat de op deze manier opgewekte elektriciteit als groene stroom verkocht kan worden.

Er bestaan ideeën om hetzelfde principe toe te passen in gesloten kolenmijnen, waarbij het water 's nachts naar een spaarbekken bovengronds wordt gepompt. Wanneer er piekbelasting is, stroomt het water weer de schacht van de kolenmijn in, waar het een turbine aandrijft die zo diep mogelijk in de schacht is geplaatst.

Ook zijn er plannen voor de bouw van "energie-atollen" die het hoogteverschil van het water in zee en op een kunstmatig spaarbekken op een eiland in zee gebruiken.[1] Een voorbeeld hiervan was het Plan Lievense.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]