Onderzoeks- en informatiecentrum van de verbruikersorganisaties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Onderzoeks en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) is een Belgische stichting van openbaar nut.
Opgericht in 1975, heeft de stichting als doel de consumenten te informeren en te vertegenwoordigen in commissies en werkgroepen op het gemeenschaps-, gewestelijke, federale en Europese niveau.

In maart 2015 werd OIVO officieel failliet verklaard. Oorzaak van het faillissement was de schrapping van subsidies. In juni 2015 werd het verdwenen OIVO vervangen door BV-OECO, wat staat voor Belgische Vereniging voor Onderzoek en Expertise voor de Consumenten Organisaties. Deze vereniging is opgericht door twaalf organisaties die actief zijn op vlak van consumentenbescherming, zijnde vakbonden, de mutualiteiten, de gezinsbond, Ligue des familles, beweging.net, MOC, VSZ, en Test-Aankoop. BV-OECO zal een rol opnemen in internationale, federale en gewestelijke adviesorganen.[1]

Activiteiten[bewerken]

Het OIVO voert wetenschappelijke studies en analyses uit op vraag van de verschillende commissies en werkgroepen, de verbruikersorganisaties en de Federale Overheidsdienst Werk, Economie en Consumenten. De behandelde onderwerpen omvatten onder andere de perceptie en de gedragspatronen van consumenten bij aankoop of gebruik van goederen of diensten, maar ook de koopkracht, reclame en duurzame consumptie.

Het OIVO beschikt over een documentatiecentrum, gespecialiseerd in consumptieaangelegenheden, dat ook toegankelijk is voor derden.

Externe link[bewerken]