Webinar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Online seminar)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een webinar is een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet. Het neologisme "webinar" is een porte-manteau (woordcombinatie) van de woorden "web" (dat wil zeggen world wide web) en "seminar". Deelnemers kunnen het seminar rechtstreeks op hun eigen computer volgen en de spreker(s) zien en horen. Sommigen menen dat webinars eenrichtingsverkeer kunnen zijn (van de spreker naar het publiek toe, zonder interactie).[1] Een webinar is een seminar met uitsluitend online publiek.

Een webinar is bijzonder geschikt om een grote groep deelnemers tegelijk te bereiken. De presentator maakt gebruik van een videocamera (of webcam) en microfoon. Deelnemers zien en horen alleen de presentator en niet elkaar.

Via een webinar kan men veel mensen op diverse plaatsen bereiken zonder dat men zich hoeft te verplaatsen. Verschillende aanbieders stellen webinars achteraf beschikbaar via video-on-demandpagina's.

Interactiviteit[bewerken | brontekst bewerken]

Webinars zijn doorgaans interactief. Dat wil zeggen dat de kijker de mogelijkheid heeft om in contact te komen met de spreker(s). Veelal geschiedt dit via een vragenformulier, maar ook een poll behoort hierbij tot de mogelijkheden. Interactieve webinars maken contact over en weer mogelijk, waardoor deelnemers door middel van vraag-en-antwoordsessies kunnen participeren.

Social media[bewerken | brontekst bewerken]

Het is ook mogelijk om een live webinar uit te zenden via social media, zoals bijvoorbeeld Facebook. Facebookgebruikers die de betreffende pagina volgen hebben op deze manier de mogelijkheid om direct in hun Facebook-account te kunnen reageren. Ook het uitzenden via andere platformen is mogelijk. Denk aan Twitch, Instagram etc.

Marketing en communicatie[bewerken | brontekst bewerken]

Een webinar maakt doorgaans deel uit van de marketing- of communicatiestrategie van een organisatie. Naast het informeren van een doelgroep is een webinar bij uitstek geschikt om prospects te 'nurturen'. Daarnaast is het geven van een softwaredemo met behulp van een webinar makkelijk en efficiënt. Door een webinar te organiseren komen organisaties op een interactieve en kosteneffectieve manier in contact met de beoogde doelgroep.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]