Workshop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een workshop tijdens een Wikimedia-conferentie in Japan in 2009

Een workshop (ook wel clinic) is een onderwijsactiviteit waarin actieve deelname een belangrijke rol speelt. De workshop kan zich over een of meer dagen uitstrekken.

Het is een vorm van onderwijs waarbij theorie- en praktijkonderwijs gelijktijdig plaatsvinden. Terwijl een docent een onderwerp uitlegt, laat hij dadelijk zien hoe dit in de praktijk uitgevoerd moet worden. Daarna wordt van de deelnemers verwacht dat zij het vertelde actief toepassen. Anders dan bij een lezing, waarbij de aanwezigen meest luisteren, wordt in een workshop vaak de mogelijkheid tot intensieve discussie en het oefenen en verbeteren van vaardigheden gegeven, waarbij de workshopleider aanwezig is om bij te sturen en aanvullende informatie te geven.

Deze manier van lesgeven wordt zowel toegepast op diverse opleidingen als daarbuiten, bijvoorbeeld ten goede van werkgerelateerde vaardigheden, of van hobby's en andere interesses.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een toneel- of operagroep kan workshops organiseren om delen van hun geplande voorstelling in detail te analyseren en te oefenen.
  • Artiesten kunnen individueel les krijgen van mensen met veel ervaring.
  • Een groep Tai Chi-beoefenaars kan zich tijdens een workshop concentreren op een specifiek onderdeel van hun routine om die te verbeteren.
  • Een schrijversworkshop kan plaatsvinden om informatie uit te wisselen, te netwerken, of om te leren jezelf te profileren.
  • Een golfclinic wordt gegeven om leken kennis te laten maken met aspecten van de sport.