Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenenkerk (Maria-Aalter)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenenkerk

De Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenenkerk (ook: Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk) is de parochiekerk van de tot de Oost-Vlaamse gemeente Aalter behorende plaats Maria-Aalter, gelegen aan de Wingenestraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd gebouwd in 1850-1851 naar ontwerp van Jan August Clarysse. Hij wordt beschouwd als één der eerste neogotische kerken in Vlaanderen. In de jaren '50 van de 20e eeuw werd het kerkje hersteld.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Deze kerk bezit schilderijen die afkomstig zijn uit het klooster der Broeders Alexianen te Antwerpen. Het betreft de Zeven Werken van Barmhartigheid en een Onze-Lieve-Vrouw, beide geschilderd door Jan van Balen in 1648. Daarnaast is er nog een schilderij van Jan Swerts uit 1853, dat Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand voorstelt.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het betreft een driebeukige bakstenen kerk onder zadeldak. Het hoofdkoor is uitspringend en heeft een driezijdige koorafsluiting. Een dakruiter dient als klokkentoren. De kerk wordt omringd door een kerkhof.

Zie de categorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandskerk (Maria-Aalter) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.