Onze-Lieve-Vrouw ter Koortskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Onze-Lieve-Vrouw ter Koortskerk
De Onze-Lieve-Vrouw ter Koortskerk in Halluin
Plaats Halluin
Coördinaten 50° 47′ NB, 3° 7′ OL
Gebouwd in 1928-1931
Restauratie(s) 2010
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Art deco
Detailkaart
Onze-Lieve-Vrouw ter Koortskerk (Frankrijk)
Onze-Lieve-Vrouw ter Koortskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze-Lieve-Vrouw ter Koortskerk (Frans: Église Notre-Dame des Fièvres) is de parochiekerk van de wijk Le Colbras in de gemeente en stad Halluin in het Franse Noorderdepartement.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanouds was in het gehucht Malplaquet een kapel waarin een lindehouten Mariabeeld van 1377 werd vereerd. Volgens overlevering zou dat beeld gesneden zijn uit de plaatselijke gerechtslinde. De kapel, van 1490, werd verwoest tijdens de Franse Revolutie waarbij echter het beeld, hoewel beschadigd, kon worden teruggevonden. Het aan ons overgeleverde beeldje is mogelijk 16e-eeuws.

Ter herinnering aan de bedevaarten naar genoemde kapel werd van 1928-1931 een kerk gebouwd in art-decostijl. Op de oorspronkelijke plaats van de kapel, aan de Rue de la Lys, werd in 1955 een nieuwe kapel gebouwd

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het betreft een bakstenen kerkgebouw in art-decostijl. De kerk heeft geen zijbeuken, maar het interieur wordt overkluisd door een breed gewelf.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Roeland HERMANS, Koortsige onrust. Ziekte en genezing in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter koorts in Leuven, in: Koorts, erfgoedmagazine van KADOC, 2020, nr. 1.