Onze-Lieve-Vrouwekerk (Kruibeke)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Kruibeke staat dominant midden op het dorpsplein. De oudste delen van deze gotische kerk dateren uit het begin van de 15e eeuw.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Onze-Lieve-Vrouwekerk is opgetrokken in zandsteen. De achtkantige vieringtoren rijst op boven een driebeukig schip, een dwarsbeuk en een polygonaal koor.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1575 werd de kerk in brand gestoken door Spaanse troepen, maar reeds in 1584 werd de herstelde kerk opnieuw gewijd. In 1652 en de daaropvolgende decennia werd de kerk opnieuw ingrijpend verbouwd: het hoogkoor werd opgehoogd en ruimere gotische ramen werden in de transeptarmen geplaatst. De zuiderzijbeuk werd in 1661 verbouwd en uitgebreid en twee jaar later gebeurde dit ook met de noorderzijbeuk. In 1707 en 1708 werden koor, middenbeuk en kruisbeuk overwelfd. De oorspronkelijke polychrome tongewelven raakten hierdoor verborgen. Na de Eerste Wereldoorlog werd de in verval geraakte kerk gerestaureerd en uitgebreid (o.l.v. architect H. Geirnaert).

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

In de kerk vind je het schilderij “De Hemelvaart van Maria” van Gaspar de Crayer (1654). Er staat ook een kerkorgel uit 1694, gebouwd door Jean-Baptiste Forceville.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]