Naar inhoud springen

Ooginfarct

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wimpus (overleg | bijdragen) op 19 apr 2020 om 00:41. (Hyperlipidaemie is niet de Nederlandse schrijfwijze.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een ooginfarct is een term die verschillende aandoeningen kan beschrijven. In het algemeen gaat het om aandoeningen die de bloedstroom door het oog en daarmee geassocieerde structuren ernstig verstoren. Een ooginfarct kan snel tot blindheid leiden. Ooginfacten zijn vrijwel allemaal pijnloos.

Vormen

Aandoeningen veroorzaakt door een ooginfarct zijn onder te verdelen in drie typen:

  1. Veneuze afsluitingen: (1) occlusie van de vena centralis retinae (CRVO), een afsluiting van de afvoerende stamader en (2) een venentakocclusie (BRVO).
  2. Arteriële afsluitingen: (1) occlusie van de arteria centralis retinae (CRVO), afsluiting van de aanvoerende slagader, waardoor er geen bloed naar het netvlies stroomt, of (2) een veneuze takafsluiting (BRVO).
  3. Afsluiting van de oogzenuw: Bijvoorbeeld een anterieure ischemische opticusneuropathie, verminderde doorbloeding van de oogzenuw.

Oorzaken en risicofactoren

Er zijn vele oorzaken en daaraan verbonden risicofactoren bekend voor een ooginfarct[1]:

  1. Bloedvatafsluiting netvlies (trombose, bloedpropje, ooginfarct), verstopte bloedvaten ogen. www.oogartsen.nl. Geraadpleegd op 15 april 2020.