Oorlogsmonument Wieringerwerf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oorlogsmonument Wieringerwerf
Het monument in 2009
Kunstenaar Albert Termote
Jaar 1946
Materiaal natuursteen
Locatie Prof. Granpré Molièrestraat, Wieringerwerf
Hoogte 250 cm
Breedte 75 cm
Lengte 75 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het oorlogsmonument in de Nederlandse plaats Wieringerwerf is een monument ter nagedachtenis aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorlogsmonument herinnert aan twee militairen, twee verzetsmensen en een aantal andere mensen die tijdens de oorlog omkwamen. Beeldhouwer Albert Termote maakte een ontwerp in de vorm van een zwaard dat in de grond is gestoken. Hij gebruikte het idee later opnieuw, zij het in een grovere uitvoering, voor het oorlogsmonument Schipluiden.

Het monument werd op 31 oktober 1946 aan de Schagerweg onthuld door minister Sicco Mansholt. Vanwege de uitbreiding van het bedrijventerrein ter plaatse, is het gedenkteken in 2002 verhuisd naar de locatie Prof. Granpré Molièrestraat, ter hoogte van het Terppad. In dat jaar is ook een plaquette toegevoegd ter herinnering aan in Nederlands-Indië gesneuvelde militairen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het zwaardvormig monument werd opgedragen "aan hen die vielen in de jaren 1940-1945" en vermeldt de namen van de oorlogsslachtoffers. Het gevest toont in reliëf aan de voorzijde het wapen van Nederland. Aan de achterzijde is het wapen van Noord-Holland aangebracht, met daaronder een gedeelte uit het Wilhelmus:

DEN VADERLANT GHETROUWE
BLIJF ICK TOT INDEN DOOT

Achter het monument staat een in rode baksteen gemetseld muurtje.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]