Oosterhouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oosterhouw
De monumentale villa Oosterhouw aan de Hoofdstraat in Leens
De monumentale villa Oosterhouw aan de Hoofdstraat in Leens
Locatie
Locatie Leens, Groningen
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Werk-woonhuis
Start bouw 1868
Bouw gereed 1868
Opening 1868
Verbouwing 1905
Architectuur
Bouwstijl eclecticisme, art-Nouveau invloeden in interieur[1]
Erkenning
Monumentnummer 509504
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Oosterhouw is een monumentale villa aan de Hoofdstraat 35 in Leens in de Nederlandse provincie Groningen.

Geschiedenis[bewerken]

Oosterhouw werd in 1868 gebouwd in een eclectische stijl als woning voor de Leenster notaris Hajo Albert Spandaw (een zoon van dichter Hajo Albertus Spandaw). Bij de gedeeltelijke vernieuwing van het pand in 1905 kreeg het gebouw ook delen, die gekarakteriseerd kunnen worden als behorend tot de Jugendstil. Het interieur is sinds die tijd niet ingrijpend gewijzigd. De toen aangebrachte schilderingen en decoraties zijn intact gebleven. Vanwege onder meer de hoge mate van gaafheid van zowel het exterieur als het interieur is het gebouw erkend als een rijksmonument.

Bij de villa hoort een tuin, die oorspronkelijk was aangelegd als een zogenaamde landschapstuin. In de opnieuw aanlegde tuin door de bewoner van het pand, de tuinarchitect Klaas Noordhuis, zijn elementen van de oorspronkelijk tuin bewaard gebleven. Noordhuis kwam er wonen in 1989, samen met de dichter C.O. Jellema. In 2014 werd het huis te koop gezet. In 2016 kreeg het pand een nieuwe bewoner.[2]

Naam[bewerken]

Oosterhouw dankt zijn naam aan een wierde tussen Leens en Ulrum met de naam De Houw. Oosterhouw in Leens ligt ten oosten van de wierde. Ten westen van de wierde, in Ulrum, staat een monumentale villaboerderij Westerhouw, ontworpen door de architect P.M.A. Huurman[3]. Dezelfde architect ontwierp ook de naast Oosterhouw gelegen villa aan de Hoofdstraat 33.