Open ICEcat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Open ICEcat is een open content-project die valt onder de OPL (Open Content License) waarin een open catalogus is opgebouwd voor productinformatie. De editors zijn participerende fabrikanten. De gebruikers van deze open catalogus zijn distributeurs, resellers, webwinkels, vergelijkingssites of postorderaars, ERP-systemen of de fabrikanten zelf.

Open ICEcat startte formeel in december 2005, als initiatief van prof. Martijn Hoogeveen van de Open Universiteit Nederland, met 20 participerende ICT -fabrikanten, waaronder Hewlett-Packard, Toshiba, Fujitsu-Siemens, IBM en Lenovo. Eind 2009 is dit aantal gegroeid tot 200 fabrikanten. Ook aan de gebruikerszijde is de adoptie van de open catalogus zeer snel verlopen, er worden inmiddels 30 talen ondersteund.

Open ICEcat is interessant omdat het aantoont dat een open content-concept niet alleen levensvatbaar is voor publiek domein-projecten als Wikipedia, maar ook voor commercie-gerelateerde projecten. Dit analoog aan de ontwikkeling van open source toepassingen als Apache, Linux en MySQL richting de commerciële wereld, wat een hoog niveau van professionele acceptatie markeerde.

Ondersteunde standaarden[bewerken]

  • EAN
  • UNSPSC
  • XML, als basis voor een catalogus-specifieke DTD

Externe link[bewerken]