Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) is een tweemaandelijks kunsttijdschrift dat tot doel heeft openbaar erfgoed en kunst in Vlaanderen aan een breed publiek kenbaar te maken. In de loop van de jaren is dit tijdschrift aangevuld met regelmatige publicaties van gidsen en boeken, een activiteitenkalender, een website, de OKV-club (een activiteitenprogramma voor leden) en de "MuseumPrijs".

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen is ontstaan in 1963. In de begintijd had het de vorm van losse bladen die verzameld werden in een linnen band, en werd het begeleid door radio- en televisie-uitzendingen over de betreffende onderwerpen. Het idee voor deze werkwijze kwam van het project Openbaar Kunstbezit van de Nederlandse kunstenaar Jobs Wertheim. In het begin van de jaren tachtig verdwenen de radio- en tv-uitzendingen en werd er overgeschakeld naar een echt tijdschrift. Tegelijkertijd evolueerde de missie van OKV van contact met "de schone kunsten" naar een ontsluiting van alle erfgoed, zowel materieel als immaterieel.

Elk tijdschriftnummer centreert zijn inhoud rond een bepaald thema, dat van verschillende kanten belicht wordt. Daarnaast is er een uitgebreide tentoonstellingsagenda, tentoonstellingen en musea. De website is de online versie van de tentoonstellings- en museumgids. De bedoeling is een aanspreekpunt te zijn voor al wie een museum of tentoonstelling wenst te bezoeken.

Jaarlijks wordt de MuseumPrijs uitgereikt. Deze prijs is ingesteld om dat museum in Vlaanderen, Brussel en Wallonië te belonen voor innovatieve sociaal-artistieke projecten, initiatieven die kwetsbare groepen aan het museumgebeuren laten deelnemen en programma's die kinderen en jongeren enthousiast maken voor kunstbeleving.

De OKV-club nodigt meerdere keren per jaar een beperkt aantal leden uit om tezamen een kunstactiviteit te doen. Meestal is dat een geleid bezoek aan een museum of tentoonstelling waar in het tijdschrift over gesproken wordt.

Externe link[bewerken]