Operatie PBSUCCESS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Operatie PBSUCCESS was een door de CIA georganiseerde staatsgreep in Guatemala die in 1954 de democratisch gekozen regering van Jacobo Arbenz Guzmán uit het zadel stootte.

Arbenz was in 1951 tot president gekozen. Hij had een socialistisch georiënteerd programma. Zijn landhervormingen stuitten in de Verenigde Staten en bij de Guatemalteekse elite op veel weerstand. Bovendien stond hij de communistische partij toe, waardoor de VS vreesde dat Guatemala binnen de invloedssfeer van de Sovjet-Unie zou vallen. De aanleiding van de coup was het onteigenen van stukken braakliggend land van de United Fruit Company. De CIA trainde in allerijl een 'bevrijdingsleger' in Nicaragua. Onder leiding van Carlos Castillo Armas viel dit leger op 18 juni Guatemala binnen. Op 27 juni werd Arbenz gedwongen om af te treden. Zijn democratische regering werd vervangen door een junta onder leiding van Castillo Armas. De dictatuur en de burgeroorlog die hierdoor ontstonden kostten aan 200.000 Guatemalteken het leven.

Binnen de CIA werd Operatie PBSUCCESS beschouwd als het schoolvoorbeeld van een goed uitgevoerde actie.[bron?] Critici van het Amerikaanse buitenlandse beleid beschouwen Operatie PBSUCCESS als het schoolvoorbeeld van Amerika's gebrek aan respect voor mensenrechten en democratie.[bron?]