Operation London Bridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Operation London Bridge (Engels voor: Operatie London Bridge) was het vooropgezette plan van de Britse regering dat op 8 september 2022 in werking trad nadat koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk overleed. Het plan is vernoemd naar de London Bridge over de Theems in Londen.

Omdat Elizabeth in Schotland overleed, trad tevens Operatie Eenhoorn (Engels: Operation Unicorn), betreffende haar verblijf en repatriëring Schotland naar Londen in werking.[1] Tegelijkertijd begon ook Operation Springtide (Operatie Springtij), betreffende de troonsbestijging van koning Charles III.[2]

Het plan[bewerken | brontekst bewerken]

De laatste uren van de koningin zouden onder leiding komen te staan van haar oudste dokter, professor Huw Thomas. Hij mag bepalen wie er bij de koningin mag komen en welke informatie werd vrijgegeven.

Volgens het plan zou Elizabeths overlijden binnen het team, dat betrokken is bij de uitvoering van het plan, gecommuniceerd worden met de woorden: "London Bridge is down" (Ned.:De brug van Londen is neergehaald). De eerste (buiten de familie en ziekenhuispersoneel om) die op de hoogte zou moeten worden gesteld van Elizabeths dood, is haar privésecretaris Edward Young. Hij moet functioneren als de tussenpersoon tussen de koningin en de regering en dient ervoor zorg te dragen en dat de boodschap van haar overlijden via beveiligde telefoonlijnen wordt overgebracht naar de premier van het Verenigd Koninkrijk.

Vervolgens worden de veertien andere landen van de Commonwealth realm ingelicht waar Elizabeth ook staatshoofd is, gevolgd door de 36 landen van de Gemenebest van Naties waarvan ze functioneert als een symbolisch leider maar geen staatshoofd van is.

De Britse bevolking krijgt het nieuws van haar overlijden te horen via extra nieuwsuitzendingen. Vooraf worden de kranten, televisie- en radiostations op de hoogte gebracht. Commerciële radiostations dienen hun dj's te verzoeken om enkele minuten voor de officiële aankondiging sobere muziek te draaien. Op Buckingham Palace bevestigt een lakei een boodschap met zwarte randen aan de poorten.[3]

Ditzelfde bericht zal te zien zijn op de website van het Britse koningshuis, en alle sociale media van de koningshuisleden gaan op zwart. Alleen een aankondiging van het overlijden van de koningin is dan nog te zien. Ook krijgen alle overheidssites een zwarte rouwrand. De bedoeling is dat in het hele land binnen 10 minuten alle vlaggen van alle overheidsgebouwen en openbare gebouwen op halfstok hangen. Op openbare plekken, zoals bibliotheken en musea, liggen condoleanceregisters zodat mensen hier hun steun kunnen betuigen.

Troonopvolging[bewerken | brontekst bewerken]

Direct na het overlijden van Elizabeth wordt troonopvolger prins Charles, koning Charles III. De dag erna wordt Charles formeel tot koning uitgeroepen en begint hij aan een tournee langs de parlementen van Wales, Schotland en Noord-Ierland.[4]

Staatsbegrafenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van de zesde tot negende dag na haar overlijden ligt de koningin opgebaard in het Palace of Westminster, waar het publiek afscheid van haar kan nemen. Tegelijkertijd wordt er in Londen gerepeteerd voor de staatsbegrafenis, die elf dagen na haar overlijden plaatsvindt in Westminster Abbey. Elizabeth werd op maandagavond 19 september 2022 bijgezet in de King George VI Memorial Chapel, een zijkapel in de St George's Chapel nabij Windsor Castle, samen met haar echtgenoot Philip die op 17 april 2021 in de Royal Vault bijgezet werd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]