Oranje-bulletin: 'nieuwe serie'

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oranje-bulletin: 'nieuwe serie'
(verzetsblad, Amersfoort)
Plaats(en) van uitgave Amersfoort
Verschijningsfrequentie ± 2 x per maand
Inhoud binnenlandse berichten en mededelingen
Reproductiemethode gedrukt
Oplage 3000
Datum eerste uitgave januari 1945
Datum laatste uitgave maart 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren B.S.A. Al; J. Boerwinkel; A.J. van Dam
Gerelateerde kranten Het baken (verzetsblad, Amersfoort); De vrije Amersfoorter (verzetsblad, Amersfoort); Oranje-bulletin (verzetsblad, Amersfoort)
Opvolger van Oranje-bulletin (verzetsblad, Amersfoort)
Nr. in DOP van L.E. Winkel 610
Beschrijving in catalogus 376305568
Portaal  Portaalicoon   Media

Oranje-bulletin; 'nieuwe serie' was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog. Het kwam tot stand i.s.m. de makers van de verzetsbladen Het Baken, Je Maintiendrai, Het Parool, Trouw, Vrij Nederland, De Waarheid en Weekoverzicht. Het werd in Amersfoort e.o. verspreid in de maanden januari 1945 tot maart 1945. Het blad verscheen circa 2 maal per maand in een gedrukte oplage van 3000 exemplaren. De inhoud bestond voornamelijk uit binnenlandse berichten en mededelingen.

Deze uitgave is, evenals 'Het Baken: onafhankelijk orgaan voor principiële voorlichting', ontstaan na splitsing van de Amersfoortse versie van het Oranje-bulletin. In deze 'nieuwe serie' werden geen beschouwende artikelen meer opgenomen. Er was alleen ruimte voor het officiële regeringsnieuws uit Londen. De redactie bestond uit dr. B.S.A. Al, J. Boerwinkel en A.J. van Dam. Na zes nummers werd de titel gewijzigd in De Vrije Amersfoorter. Onder die titel is het blad nog tweemaal illegaal uitgegeven met dezelfde redactie.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]