Oranjestein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oranjestein
Huize Oranjestein
Huize Oranjestein
Locatie Van Limburg Stirumweg 2 Oranjewoud
Oorspr. functie Landhuis
Bouw gereed 1822
Verbouwing 1856, 1897
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 519632
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Oranjestein is een particuliere buitenplaats van circa 28 ha in Parkgebied Oranjewoud nabij Heerenveen in de Nederlandse provincie Friesland.

Oranjestein is de voormalige rentmeesterswoning van het landgoed Oranjewoud van de Friese Nassaus. In 1820 werd de woning gekocht door de koopman Pieter Cats, die het huis ingrijpend liet verbouwen. Spoedig daarna werd bij het huis een landschapspark aangelegd door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851). Roodbaard introduceerde in Nederland een nieuwe stijl van parkaanleg. Hij brak met de traditie van de aanleg van rechtlijnige, mathematische geconstrueerde tuinen.

De tuinen en parken van Roodbaard worden gekenmerkt door het gebruik van slingerpaden en niervormige vijvers in een geaccidenteerd terrein.

De schoonzoon van Pieter Cats, Johannes Bieruma Oosting, diens zoon Jan en kleinzoon Johan breidden het park verder uit. Ook de woning werd enige keren ingrijpend verbouwd. De huidige eigenaar, de familie De Beaufort-Van Sminia, bewoont het landgoed in de zomermaanden. Ook in 2007 vond er weer een omvangrijke renovatie van de woning plaats.

Zie ook[bewerken]