Lucas Pieters Roodbaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lucas Pieters Roodbaard
Persoonsinformatie
Nationaliteit {{}}
Geboortedatum 20 januari 1782 (doopdatum)
Geboorteplaats Rolde
Overlijdensdatum 23 mei 1851
Overlijdensplaats Leeuwarden
Beroep tuinarchitect
Werken
Belangrijke projecten Landgoed De Braak, Landgoed Oranjestein
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
De Nieuwe Aanleg Wolvega
Oranjestein in Oranjewoud
De Braak in Paterswolde
Fraeylemaborg in Slochteren
Ekenstein bij Appingedam

Lucas Pieters Roodbaard (Rolde, gedoopt 20 januari 1782 – Leeuwarden, 23 mei 1851) was een Nederlands tuinarchitect.

Lucas Roodbaard, zoon van de hovenier Pieter Harms Roodbaard en Hillegien Lucas Enting, trouwde op 24 december 1813 te Groningen met de schippersdochter Hillegien Deddes. Zij woonden tot 1824 in Groningen en daarna in Leeuwarden. Ten minste vijf van hun kinderen overleden op zeer jonge leeftijd.

Roodbaard maakte meer dan 50 ontwerpen voor onder meer parken en tuinen bij buitenplaatsen. Na de ontmanteling van de stadswallen in Leeuwarden kwam er plaats voor de aanleg van stadsparken. Bij de aanleg ervan heeft Roodbaard een belangrijke rol gespeeld. Ook onder de Friese en Groningse adel bevonden zich veel opdrachtgevers voor Roodbaard. Het werk van Roodbaard kan geschetst worden als 'romantisch'. Na de rechthoekige vormen, die tot die tijd gangbaar waren koos hij voor ronde vormen en slingerpaadjes. Behalve tuinontwerpen heeft hij ook portretten gemaakt van mensen. Zijn dochter Johanna trad in de voetsporen van haar vader en werd kunstschilder.

Roodbaard overleed vier jaar na het overlijden van zijn vrouw in 1851 te Leeuwarden. Hij is begraven op de door hemzelf ontworpen Stadsbegraafplaats van Leeuwarden. Op initiatief van de toen opgeheven Stichting Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden is in mei 2005 zijn grafzerk vernieuwd.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rita L. P. Mulder-Radetzky: Tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782–1851) en de landschapsstijl. Noordboek, Groningen 2021, ISBN 978-90-5615-751-7.