Wijnaldum (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wijnaldum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wijnaldum (plaats)
Wijnaldum (plaats)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Harlingen Harlingen
Coördinaten 53° 12′ NB, 5° 28′ OL
Algemeen
Inwoners circa 500
Overig
Postcode 8857
Netnummer 0517
Detailkaart
Locatie in de gemeente Harlingen
Locatie in de gemeente Harlingen
Foto's
Zicht op Wijnaldum
Zicht op Wijnaldum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Wijnaldum (Fries: Winaam of Winaem) is een dorp in de Nederlandse gemeente Harlingen in het noordwesten van de provincie Friesland.

Beschrijving[bewerken]

De dorpskom telt 23 huizen en 100 inwoners. Het gehele dorp, met bijbehorende buurtjes Lutkeburen, Haule en Voorrijp, telt 74 huizen en 490 inwoners. Deze leven voornamelijk van de landbouw. Tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1984 behoorde Wijnaldum tot de per die datum opgeheven gemeente Barradeel.

Kerk[bewerken]

De Andreaskerk is een Hervormde kerk. De oude stompe toren stortte in de nacht van 24 op 25 juni 1684, door ouderdom, in. De preekstoel die dateert uit 1729 is opvallend wegens het sierlijke houtsnijwerk. Tegen de noordkant van de kerk vindt men nog de overblijfselen.

Archeologisch onderzoek[bewerken]

De vondst op een van de terpen van Wijnaldum van de Grote fibula van Wijnaldum, een mantelspeld van buitengewone kwaliteit, was het begin van een archeologisch onderzoek, waaruit bleek dat Wijnaldum al in de 7e eeuw een belangrijke vestiging was. In een archeologisch steunpunt in de oude consistorie is die geschiedenis in beeld gebracht.

Verder archeologisch onderzoek toonde aan dat er in Wijnaldum in die tijd een hoofdgebouw stond met ateliers van ambachtslieden: goud- en zilversmeden, bronsgieters, glas- en barnsteenbewerkers, wevers, een wapensmid enz. Tevens werd er onder meer een dirhem (Arabische zilveren munt) aangetroffen die verwerkt was in een ander sieraad die men vond. Mogelijk is die laatste via handel die Vikingen deden, daar terechtgekomen.

Zie ook[bewerken]