Midlum (Harlingen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Midlum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Midlum (Harlingen) (Friesland (hoofdbetekenis))
Midlum (Harlingen)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Harlingen Harlingen
Coördinaten 53° 11′ NB, 5° 27′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 700
Detailkaart
Locatie in de gemeente Harlingen
Locatie in de gemeente Harlingen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Midlum (Fries: Mullum) is een dorp in de gemeente Harlingen in de Nederlandse provincie Friesland en telt ruim 700 inwoners.

Beschrijving[bewerken]

Midlum ligt ten noorden van de stad Harlingen aan de oude rijksweg naar Franeker. Dit dorpje valt onder de gemeente Harlingen en kan onderverdeeld worden in twee delen waarvan een oud en een nieuw deel. Het Noordelijk van de hoofdweg gelegen deel van Midlum kan, kijkend naar zijn historie en de ontwikkeling van het deel, gezien worden als het nieuwere deel van het dorp.

Voorzieningen[bewerken]

Midlum biedt, als ietwat klein dorp, weinig voorzieningen, dit aangezien de meeste voorzieningen zich in Harlingen bevinden, waar men zich dan ook veelal wendt, en het dorp dus geen draagvlak heeft voor winkelcentra. Wél heeft het dorp een peuterspeelzaal, een basisschool, een kaatsvereniging, een dorpscafé en een Hervormde kerk.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Midden in het dorp staat op een restantje van de terp de kerk van Midlum. De bouw van deze kerk kent zijn oorsprong in 1200. De kerk is in de loop der tijd veel veranderd en onderworpen aan restauratieprocessen. In 1988 is de kerk, van binnen en buiten, door A. Zijlstra, R. de Vries en A. Bosscha volledig gerenoveerd. De kerktoren is in 1999 gerestaureerd. Tegen de torenmuur staat nog een oude, goed bewaarde grafsteen met een houtzaagmolen erop. In 1963 werd een kop-hals-rompboerderij uit Midlum gesloopt en in het Nederlands Openluchtmuseum herbouwd.

Zie ook[bewerken]