Midlum (Harlingen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Midlum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Midlum (Friesland)
Midlum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Harlingen Harlingen
Coördinaten 53° 10′ 56″ NB, 5° 26′ 51″ OL
Algemeen
Inwoners (2021-01-01) 520[1]
Overig
Woonplaatscode 2892
Belangrijke verkeersaders N393 N390 N31
Detailkaart
Kaart van Midlum
Locatie in de gemeente Harlingen
Foto's
Kerk van Midlum
Kerk van Midlum
Rijksmonument aan de Harlingerstraatweg
Rijksmonument aan de Harlingerstraatweg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Midlum (Fries: Mullum) is een dorp in de gemeente Harlingen, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noorden van de stad Harlingen aan de oude rijksweg naar Franeker. Midlum kan onderverdeeld worden in twee delen waarvan een oud en een nieuw deel. Het noordelijk van de hoofdweg gelegen deel van Midlum kan, kijkend naar diens historie en de ontwikkeling van het deel, gezien worden als het nieuwere deel van het dorp.

In 2021 telde het dorp 520 inwoners. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Almenum en De Blijnse.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 13e eeuw werd het vermeld als Middelum, in 1319 als Midelum, in 1357 als Myddelum, in 1400 als Mydlim en in 1406 als Midlum. De plaatsnaam zou duiden op de middelste woonplaats (heem/um). Hoe oud precies het dorp is is niet bekend maar rond 1200 is al sprake van een kerk. Het is in ieder geval op een grote terp ontstaan. Bij archeologisch onderzoek is veel aardewerk en bewerkte metalen gevonden uit 8e eeuw t/m 12e eeuw. Ook scherven uit IJzer- en- Bronstijd werden er gevonden.

De buurtschap Koningsbuurt behoorde oorspronkelijk ook tot het dorp. Deze verdween vrijwel geheel door de industrie die oprukte vanuit Harlingen. Een nieuwe arbeidersbuurt ontwikkelde zich er en die vormt de huidige buurtschap die in Harlingen is gelegen.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

Midden in het dorp staat op een restant van de terp de Nicolaaskerk. De bouw van deze kerk kent zijn oorsprong in 1200. De kerk is in de loop der tijd veel veranderd en onderworpen aan restauratieprocessen. In 1988 is de kerk, van binnen en buiten, door A. Zijlstra, R. de Vries en A. Bosscha volledig gerenoveerd. De kerktoren is in 1999 gerestaureerd. Tegen de torenmuur staat nog een oude, goed bewaarde grafsteen met een houtzaagmolen erop.

Boerderij[bewerken | brontekst bewerken]

In 1963 werd een kop-hals-rompboerderij uit Midlum gesloopt, om het bewaren en in het Nederlands Openluchtmuseum herbouwen, waar het te bezichtigen is.

Voorzieningen en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Midlum biedt weinig voorzieningen, aangezien de meeste voorzieningen zich in Harlingen bevinden, waar men zich dan ook veelal wendt, en het dorp dus geen draagvlak heeft voor een winkelcentra. Er zijn wel onder andere een café en dorpshuis gevestigd in het dorp. Het heeft verder een eigen toneelgezelschap.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een eigen basisschool, Middelstein geheten. Onderdeel van het kindcentrum Middelstein waarin peuterspeelzaal/opvang zit.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de kaatsvereniging heeft het dorp sinds 2009 een hondensportvereniging.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Midlum, Harlingen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.